Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DINSDAG 18 MEI 2010

Performance 'Birdprayers' en aansluitend een gespreksprogramma met de Indonesische filmmaker Aryo Danusiri en beeldend kunstenaar Edith Bons

Religie : troost en bruikbaar medium in de kunsten

Datum: maandag 24 mei 2010
Tijd: 16.15 - 17.15 uur
Locatie: Bibit-Theater / Tong Tong Festival / Malieveld Den Haag

Op pinkstermaandag 24 mei presenteert Kosmopolis Den Haag op het Tong Tong Festival het gespreksprogramma 'Religie: troost en bruikbaar medium in de kunsten'. De veelgeprezen Indonesische filmmaker Aryo Danusiri en beeldend kunstenaar Edith Bons praten onder leiding van historica Markha Valenta over de verweving van religie en kunst in Indonesië én in Nederland. Het gespreksprogramma sluit aan op de performance 'Birdprayers' die van 19 tot 23 mei plaatsvindt op en rondom het Malieveld.

Religie in kunst
Aan de hand van fragmenten uit hun werk laten filmmaker Aryo Danusiri en beeldend kunstenaar Edith Bons zien hoe religie als maatschappelijk fenomeen ingrijpt in het alledaagse leven en werk van de gewone man, en specifiek in dat van de kunstenaar in Indonesië én in Nederland. Het gespreksprogramma vindt plaats in aanwezigheid van Sara Nuytemans en Indonesische Arya Pandjalu: zij ontwikkelden de performance 'Birdprayers'. Arya Pandjalu verblijft op uitnodiging van Kosmopolis Den Haag gedurende drie maanden als gastkunstenaar in Den Haag.

Birdprayers
Vier mannenfiguren dragen op hun hoofd een gebedshuis van een van de vier grote wereldreligies: een kerk, een synagoge, een moskee en een hindoeïstische tempel. Met deze performance stellen de kunstenaars dat het vasthouden aan een religieuze identiteit het vrije denken beperkt; het is een reactie op de schijnbare onmogelijkheid religieuze conflicten in onze wereld op te lossen.

Meer informatie over het gespreksprogramma:
>> Religie in kunst

Meer informatie over de gastkunstenaar:
>> Arya Pandjalu