Evangelische Omroep

Nr.108
Hilversum, dinsdag 18 mei 2010

EO-PROGRAMMA'S IN WEEK 21

Nederland Zingt op Zondag, maandag 24 mei, 9.00 uur, Nederland 1 In de aflevering van gisteren was te zien hoe ds. van der Veer op bezoek was in het wijkcentrum dat verbonden is aan de Jeruzalemkerk in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. Op deze tweede Pinksterdag heeft hij een ontmoeting met de voorganger van deze kerk, Bas van der Graaf. Bas laat ds. Van der Veer de kerk zien en legt uit welke activiteiten er op stapel staan. Ook vertelt Bas over de droom die hij en jongerenwerker Nico van Splunter gezamenlijk hebben. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Rail Away, dinsdag 25 mei, 19.55 uur, Nederland 2
Oostenrijk/Mariazellerbahn
Documentaireserie over markante spoorlijnen in de wereld. In elke aflevering wordt een reis gemaakt, waarbij onderweg ook aandacht is voor bijzondere locaties. Deze reis gaat met de Mariazellerbahn naar het bekendste pelgrimsoord in Oostenrijk met dezelfde naam. Vanuit de laagvlakten van de Donau klimt het smalspoortreintje al snel door smallere rivierdalen, getrokken door 100 jaar oude elektrische loks. Dichter bij het eindpunt wordt het gebied steeds woester en de natuur indrukwekkender.

40 Dagen Zonder Jou, dinsdag 25 mei, 21.10 uur, Nederland 3 Toen Marianne en Albert-Jan trouwden, waren ze 20 en 22 jaar. Een week na de bruiloft kondigde hun eerste kind zich aan en al snel volgden er nog 2. Inmiddels is het gezin compleet, maar staat het huwelijk op instorten. Zo erg dat Albert-Jan al 6 weken op een studentenkamer woont als het stel alsnog aan '40 Dagen Zonder Jou' begint. Marianne is gedurende haar relatie veranderd van een jong, stil en enigszins naïef meisje in een zelfbewuste vrouw die weet wat ze wil. En soms nog beter wat ze niét wil, namelijk een dominante man met wie ze niet goed kan praten. Albert-Jan probeert op zijn beurt het gezin draaiende te houden door alles voor zijn vrouw en kinderen te doen, maar weet ook niet meer of hij de nieuwe Marianne nog wel ziet zitten. Door 40 dagen lang terug te gaan naar de 'wie ben ik?'-basis hopen Marianne en Albert-Jan erachter te komen of er voor hen samen nog wel een weg terug is.

Catherine voor de Verandering, dinsdag 25 mei, 22.50 uur, Nederland 2 Catherine gaat op pad met mensen die beweren totaal veranderd te zijn door hun bekering tot God. Zij onderzoekt hoe echt die verandering is en zijn deze gelovigen nu beter af? Astrid Mechielsen (39) raakt na een korte relatie in 1995 ongewenst zwanger. Ze besluit het ongeboren leven te laten weghalen. Door een intens schuldgevoel raakt ze daarna in een depressie en overweegt zelfmoord te plegen. In de periode erna maakt ze een geestelijke verandering door. Nu is ze moeder van de pasgeboren Samuel. Catherine gaat met Astrid terug naar de plekken die belangrijk zijn voor haar levensverhaal, waaronder het monument voor ongeboren kinderen in Hazerswoude.

XMIX, woensdag 26 mei, 13.53 uur, Nederland 3
De museum mummie
In het archeologisch museum worden steeds kostbare beeldjes gestolen. De bewaker snapt er niets van. 's Nachts gaat XMIX op onderzoek uit om de dader te pakken. De dief lijkt zich schuil te houden bij de sarcofaag met een echte mummie er in!

XMIX is een vrolijke kinderserie waarin politieman Anton de hulp in roept van de helden uit zijn favoriete computerspelletje XMIX. En hoewel Exel, Dax en Xena super sterk, onzichtbaar en slim zijn, begrijpen ze de wereld van mensen niet altijd even goed. Dat leidt nogal eens tot grappige situaties!

Vreemde Tralies, woensdag 26 mei, 19.00 uur, Nederland 2 Edward Kleine werd 2,5 jaar geleden veroordeeld tot 30 jaar gevangenisstraf wegens het veroorzaken van een dodelijk ongeluk. Edward had te veel gedronken. Aanvankelijk leek de situatie uitzichtloos, maar sinds kort gloort er enige hoop. Er is een onafhankelijk rapport opgesteld waarin staat dat de Edward op onjuiste gronden veroordeeld is. Zo reed hij niet te hard en liep het slachtoffer op de rijbaan, en niet op de stoep zoals eerdere getuigen hadden verklaard. Toch heeft Edward nog geen uitzicht op vrijlating, omdat de rechter voorlopig weigert de zaak opnieuw in behandeling te nemen. We zoeken hem opnieuw op en praten over het dagelijks leven achter de traleis, en de hoop die hij heeft op een nieuw leven buiten de gevangenis.

Elly en de Wiebelwagen, vrijdag 28 mei, 15.00 uur, Z@pp Niet omvallen
Elly vertelt een verhaal over twee huizen. De ene wordt op zand gebouwd en de andere op een rots. Dop en Kurk willen ook bouwen. Twee torens. Ook op zand en ook op een rots. Maar de toren op de rots valt steeds om. "Nog een keer proberen", zegt Elly. Dat doen ze, maar nu vallen de torens allebei. Hoe kan dat nou?!

De Dokters van het VUMC, vrijdag 28 mei, 19.25 uur, Nederland 1 Een vierluik over leven en dood
Het VU Medisch Centrum is een groot, academisch ziekenhuis. Hier komen veel patiënten voor een laatste behandelmogelijkheid als het gaat om kanker of een andere levensbedreigende aandoening. Artsen en patiënten komen dan vaak voor moeilijke dilemma's te staan. Welke behandeling is de beste? Hoe lang kun je doorgaan met een behandeling? Wie beslist er eigenlijk? En wat als je zelf niet meer kunt beslissen, omdat je te jong bent, of niet meer bij bewustzijn bent?

Op de Intensive Care kunnen patiënten met een levensbedreigende aandoening lang in leven worden gehouden. Maar wat als de patiënt zelf niet meer wil? Of zelf niet meer kan beslissen? Verder in het programma:
Dominique, 5 jaar, kreeg als baby leukemie. Ondanks behandelingen met chemotherapie en een beenmergtransplantatie keert de ziekte terug. De artsen doen er alles aan om de kwaliteit van leven van de kleine Dominique in de tijd die haar nog rest tijd zo goed mogelijk te maken. Chronische pijn kan een leven ruïneren. Ondanks de vaak moeilijk te traceren oorzaak van pijn weet professor Zuurmond zijn patiënten toch te helpen.

Nederland Zingt, zaterdag 29 mei, 18.30 uur, Nederland 2 Nederland Zingt komt deze keer vanuit de Westzijderkerk in Zaandam. Muzikale medewerking verlenen het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor en kinderkoor 'De Bengeltjes' uit Zeewolde. Kinderkoor 'De Bengeltjes' is eind jaren tachtig opgericht door enkele enthousiaste ouders. Ze begonnen met 35 kinderen, maar het koor werd steeds groter en telt nu ongeveer 140 kinderen. Ze zingen onder leiding van twee dirigenten, Titia Bron en Gera Anbergen-Peterson.

Blauw Bloed Extra, zaterdag 29 mei, 19.35 uur, Nederland 2 De Bernadottes, een serie over het Zweedse koningshuis. In deel 3 van deze serie volgen we vooral prinses Victoria, die op 19 juni 2010 in het huwelijksbootje stapt met Daniel Westling. Haar opvoeding als kroonprinses, het leren leven met het koninklijk protocol en de keuze voor een gewone burger als levenspartner komen ter sprake in het derde deel van 'De Bernadottes, een koninklijke familie.

Nederland Zingt op Zondag, zondag 30 mei, 9.00 uur, Nederland 1 Vandaag gaat ds. Arie van der Veer naar een bijzondere kerkdienst locatie, namelijk het WHC voetbalveld in Wezep. Johan Fijn zit in het team die nu voor de tweede keer de voetbaldienst organiseert. Hier wordt er open gepraat over het geloof en persoonlijke dingen, tegen de cultuur van de Veluwe in. Bert Konterman, voormalig Nederlands voetballer, is de spreker tijdens de voetbaldienst in Wezep. Aan ds. Arie van der Veer vertelt hij zijn verhaal/getuigenis en wat hij tijdens de dienst gaat zeggen. Ds. Arie van der Veer houdt verder de meditatie afgewisseld met koor- en samenzang.

Verborgen Verhalen, zondag 30 mei, 14.35 uur, Nederland 3

Zonder jou
In de Bijbel staat: 'Je hebt niet een geest van lafheid gekregen, maar van kracht, van liefde en van bezonnenheid', 2 Timotheus 1:7.

Aafke en Ada zijn tweelingzussen. Ze zien er hetzelfde uit, ze hebben dezelfde smaak, ze doen alles samen en binnenkort gaan ze op brugklaskamp. Maar Ada krijgt een ongeluk. Ze komt in een rolstoel terecht Nu moet Aafke zonder haar mondige zus op kamp. Wat blijft er van Aafke over? Een muurbloempje? Een lafbek? Zonder Ada komt Aafke zichzelf keihard tegen. Verborgen Verhalen is een kinderserie, gebaseerd op waargebeurde verhalen van kinderen. Niet eerder vertelde gebeurtenissen worden nagespeeld door acteurs. Bij ieder verhaal hoort een wijze bijbelspreuk die ook nu nog actueel is. Jong, zondag 30 mei, 21.20 uur, Nederland 3
Ik ben autist
Deze week in Jong twee heel slimme gasten. Toch worden ze behoorlijk beperkt in hun dagelijks leven. Ze hebben allebei een vorm van autisme, waardoor hun leven er anders uitziet. Wilfred heeft het syndroom van Asperger, Daniel heeft klassiek autisme. Behoorlijk lastig, maar wat het verder inhoudt, ontdekt Manuel als hij Daniel en Wilfred leert kennen.

Daniel (25) leidt niet het leven van een gemiddelde jongere. Hij woont en werkt op een boerderij waar hij samen woont met 12 andere autisten. Een veilige omgeving die hem begeleiding en structuur biedt. Hij houdt nu veel tijd over om aan zijn grote passie treinen te besteden. Hij kan uren in de trein zitten zonder eindbestemming te hebben. Manuel maakt een treinreis met hem en probeert iets van die fascinatie te begrijpen.

Wilfred (26) ging na het VWO naar de Universiteit om Politicologie te studeren. Na vier jaar moest hij stoppen, omdat hij bijna geen punten haalden. Hij is ontzettend slim, maar zichzelf verzorgen, uit bed komen en schoonmaken zijn dingen die hij vergeet. Zo kwam hij eigenlijk niet toe aan studeren. Manuel maakt hem 's ochtends wakker om hem mee te nemen naar de finish van de Giro d'Italia waar hij zijn grote wielerheld Michael Boogerd ontmoet.


---
Noot voor redactie,