VVD en PVV slechtste score op de Wereldstemkaart, CDA teleurstellend

24/05/2010 12:09

Cordaid

Armoedebestrijding en internationale samenwerking niet bij alle partijen in goede handen

De programma's van vooral PVV, VVD en in mindere mate CDA zijn desastreus voor een effectieve aanpak van de wereldwijde armoede en andere mondiale problemen zoals klimaatverandering en oneerlijke handelsakkoorden, die vooral arme landen treffen. Dat zeggen vier ontwikkelingsorganisaties bij het lanceren van de Wereldstemkaart op www.kiesgrenzeloos.nl. De Wereldstemkaart geeft een overzicht van de belangrijkste standpunten over internationale samenwerking van alle politieke partijen.

René Grotenhuis, directeur Cordaid: 'Wij hebben met onze Wereldstemkaart overzichtelijk in kaart gebracht hoe de verschillende politieke partijen tegen onderwerpen als armoedebestrijding en klimaatmaatregelen aankijken. Als mensen straks gaan stemmen dan maakt de Wereldstemkaart duidelijk bij welke partijen deze onderwerpen in goede handen zijn. Wij hopen dat de kiezers op 9 juni beseffen dat hun stem niet alleen hier maar ook voor de rest van de wereld betekenis heeft'.

CDA en VVD, die zich toch laten voorstaan op een internationale visie, stellen met hun programma teleur omdat zij in hun verkiezingsprogramma's geen plannen presenteren voor de verbetering van internationale handelsakkoorden. Bovendien willen zij mondiale belastingontduiking niet aanpakken en negeren de problemen op klimaatgebied. De gevolgen hiervan zijn voor ontwikkelingslanden desastreus.

Verder willen de VVD en PVV flink snijden in internationale samenwerking. Terwijl het ontwikkelingsbudget de afgelopen jaren door de crisis al met 12% is gedaald, kiezen beide partijen voor een onverantwoorde halvering (korting van 2,9 miljard) van het budget. In het programma van beide partijen staat echter geen enkel alternatief om de wereldwijde armoede op andere manieren tegen te gaan. Overigens stelt ook het CDA een korting voor van 600 miljoen.

De Wereldstemkaart maakt inzichtelijk hoe de politieke partijen van elkaar verschillen. De gegevens voor de stemkaart zijn afkomstig uit de verschillende verkiezingsprogramma's. In één oogopslag wordt duidelijk welke partij de wereld een warm hart toedraagt. Voor meer informatie, ga naar www.kiesgrenzeloos.nl

De Wereldstemkaart is een initiatief van Oxfam Novib, ICCO, Cordaid en Hivos.