Politie Haaglanden

Persberichten 24 mei

Haaglanden, 24-05-2010

Brand aan Jonckbloetplein niet aangestoken
Den Haag De brand die vrijdagmiddag 21 mei in een appartementencomplex aan het Jonckbloetplein woedde, is ontstaan als gevolg van werkzaamheden aan het gebouw. Er is geen sprake van brandstichting of opzet anderszins. Ook heeft de brand niets te maken met de hennepkwekerij, die werd ontdekt bij de bluswerkzaamheden. Dit blijkt uit een onderzoek van Politie Haaglanden. Rond 13.30 uur kregen politie en brandweer de melding van rookontwikkeling uit een portiek aan de Goeverneurlaan. Daar aangekomen bleek er brand te woeden op de bovenste etage van het pand. Direct ontruimden politie en brandweer de omliggende woningen. De bewoners werden tijdelijk opgevangen op het nabij gelegen politiebureau. Rond 15.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Werkzaamheden
Direct na de brand startte Bureau Laak een onderzoek naar de oorzaak. Hierbij werden verschillende getuigen gehoord, onder wie de 27-jarige Hagenaar die in de weken voorafgaande aan de brand werkzaamheden aan het pand verrichtte. Afgelopen vrijdag was hij samen met collegas bezig met het verwijderen van verf van kozijnen van de woningen op de bovenste verdieping. Hierbij gebruikte hij een zogenoemde verfbrander. In een onbewaakt ogenblik heeft hierbij de verf van een kozijn vlam gevat, waarna de brand is ontstaan. Toen de Hagenaar dit merkte, heeft hij 112 gebeld. Het onderzoek naar de oorzaak van de brand is hiermee afgerond. Wel bekijken politie en OM nog of er bij de werkzaamheden de benodigde veiligheidsmaatregelen zijn genomen, evenals of er sprake is geweest van nalatigheid.

Aangehouden na geluidsoverlast
Den Haag Op de s-Gravenzandelaan hielden politieagenten zondag 23 mei twee mannen aan na een melding van geluidsoverlast. Rond 01.00 uur kreeg de politie een melding van geluidsoverlast vanuit een woning aan de s-Gravenzandelaan. Daar aangekomen stonden er vier personen op straat. Direct begonnen één van hen een man die overduidelijk gedronken had tegen de agenten te schreeuwen. Ook probeerde hij de agenten te belemmeren, toen zij de bewoonster van de woning wilden aanspreken op de geluidsoverlast. Nadat de bewoonster een proces-verbaal was aangezegd, kreeg de opstandige man hulp van een andere man. Beiden vonden het nodig de agenten uit te schelden voor hoer. Gewaarschuwde agenten die hun collegas kwamen assisteren hielden eerste de ene man aan. Omdat hij zich hevig verzette, ontstond een gevecht. Hierbij sloeg hij één van de agenten in het gezicht. De andere man probeerde hem nog te ontzetten, maar werd eveneens aangehouden. Één van de agenten liep een gekneusde hand op. De twee 30-jarige mannen uit Tsjechië werden ingesloten op het politiebureau.

Grote zoekactie naar vermist jongetje
Den Haag Een verontruste vader meldde zondag 23 mei om 18.50 uur dat zijn 7-jarig zoontje vermist was. Hij had hem voor het laatst gezien in de speeltuin waar hij op dat moment samen met zijn andere zoon aan het spelen was. Daarop startte Bureau Zuiderpark direct een zoekactie. In eerste instantie in de directe omgeving van de speeltuin, maar toen dat geen resultaat opleverde werd er opgeschaald. Niet alleen keek al het personeel van Politie Haaglanden keek uit naar het vermiste jongetje, maar ook brandweer- en ambulancepersoneel. Naar aanleiding van de SMS-Alert dat het bureau verstuurde, meldden zich ook een vijftiental personen (overwegend dames) op de fiets bij het politiebureau. Zij deden navraag naar het exacte signalement en vroegen hoe ze konden helpen. De agenten van het bureau bedankten hen en instrueerden hen waar ze het beste konden helpen. De helikopter van het KLPD werd ook ingezet, met name om het wateroppervlak van de vijver in het Zuiderpark te observeren. Brandweerpersoneel zocht de waterkanten van de vijver af. Om 21.10 uur liet de HTM weten dat het jongetje waarschijnlijk in de Randstadrail onderweg naar Zoetermeer zit. De oplettende chauffeur zette het mannetje bij hem voorin in de cabine. Agenten vingen het jongetje in Zoetermeer op en brachten hem weer thuis bij zijn ouders.

Politie zoekt getuigen mishandeling
Den Haag De politie komt graag in contact met getuigen van een mishandeling aan de Strandweg, ter hoogte van de trap omhoog naar de Kompasstraat. Een 22-jarige man uit Zoetermeer raakte daar zondag 23 mei om 00.30 uur gewond toen hij samen met vier vrienden betrokken raakte bij een vechtpartij. Vier tot vijf inzittenden van een Volkswagen Golf jouwden hen uit en stapten uiteindelijk ook uit. Hierop ontstond de vechtpartij, waarbij uiteindelijk rond de twintig mensen betrokken waren en de Zoetermeerder bewusteloos geslagen werd. Getuigen van de vechtpartij konden even later op de Strandweg aan de agenten de auto aanwijzen waarin de groep vechtersbazen reed. De auto werd in beslag genomen. Later die nacht, rond 04.15 uur, meldde zich een man op het politiebureau in Scheveningen met de mededeling dat hij zijn auto die geparkeerd stond op de Strandweg miste. Hij bleek te refereren aan de bewuste auto die in beslag was genomen in verband met de vechtpartij. De 21-jarige Hagenaar werd daarop direct aangehouden als verdachte van mishandeling. Hierna wenste hij ook zelf als slachtoffer aangifte te doen. De Hagenaar zit nog vast voor verhoor. De politie onderzoekt de zaak verder en is op zoek naar getuigen. Was u getuige van deze mishandeling of heeft u informatie hierover? Belt u dan met de recherche van Bureau Scheveningen op nummer 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.

Steekpartij bij huiselijk geweld
Den Haag Een 32-jarige man en een 31-jarige vrouw uit Den Haag werden zondag 23 mei om 08.30 uur allebei aangehouden. De vrouw wordt ervan verdacht de man in zijn nek- en schouderstreek te hebben gestoken. De man wordt verdacht van huiselijk geweld. De man werd door een getuige gevonden toen hij op de hoek van de Hoogvlietstraat en de Van Baerlestraat met een handdoek in zijn nek op de grond zat. De man werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. Daar bleken zijn verwondingen mee te vallen en werd hij in de loop van de dag overgebracht naar het politiebureau voor verhoor. Ze zitten allebei nog vast voor verhoor.

Wat een feest
Den Haag Feestvierders op weg naar een feest in een strandtent op het Noorderstrand veroorzaakten zondag 23 mei vanaf het eind van de middag voor veel overlast. Zij kwamen vanuit buiten de regio in twee bussen naar het feest. De inzittenden gooiden met bier uit de bussen en de chauffeur reed met de deuren open, waardoor er mensen tijdens het rijden in en uit de bus sprongen. De chauffeur kreeg hiervoor een boete. De andere chauffeur kreeg ook een boete, omdat hij niet-handsfree mobiel aan het bellen was. Rond 18.30 uur ontstond ter hoogte van de Zwolsestraat ontstond een vechtpartij, met ongeveer 20 betrokkenen. Daarbij maakten zij volgens getuigen gebruik van alles wat zij op hun weg vonden, zoals prullenbakken en terrasmeubilair. Alle betrokkenen werden gecontroleerd op onder andere wapenbezit. Niemand van de groep wilde echter aangifte doen. De drukte bij het feest nam in de loop van de avond toe, waarop de politie extra personeel inzette om een en ander in goede banen te leiden.

Barkrukken naar portier
Den Haag Een 40-jarige portier van een uitgaansgelegenheid aan het Plein kreeg zondag 23 mei om 01.30 uur barkrukken naar zijn hoofd gegooid. Hierdoor raakte hij gewond aan zijn hoofd. De groep die de barkruk gooide, was inmiddels weg uit de horecagelegenheid en liep in de richting van de Lange Houtstraat. De politie hield twee mannen (23 en 18 jaar uit Den Haag) aan voor mogelijke betrokkenheid bij de vechtpartij in de uitgaansgelegenheid. Ook een 18-jarige Haagse moest mee naar het Bureau omdat zij agenten beledigde. De politie onderzoekt de zaak verder.

Snelheidsduivel met teveel op
Leidschendam Surveillerende agenten werden zaterdag 22 mei om 02.30 uur op de A4 ingehaald door een automobilist die er flink de vaart in had. De agenten achtervolgden hem, waarbij de snelheidsmeter op gegeven moment 220 km/u aangaf. Ook wisselde de automobilist veelvuldig van rijbaan zonder richting aan te geven. Uiteindelijk nam de bestuurder de afslag Delft Noorden reed de Ruiterweg in Rijswijk op. Hierbij zag hij de verhoogde rijbaanscheiding over het hoofd. Uiteindelijk konden de agenten hem klemrijden en de man aanhouden. Op het politiebureau in Leidschendam blies de 33-jarige man uit Den Haag 810 ugl en werd zijn rijbewijs ingenomen. Voor de overige verkeersovertredingen kreeg hij ook een proces-verbaal.
De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt een strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Sinds 1 oktober 2008 is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 promille of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 370 euro.

Agenten gewond bij vechtpartij; getuigen gezocht Delft Drie agenten van Politie Haaglanden raakten zondag 23 mei gewond toen een groep vechtende mensen zich gezamenlijk tegen de politie keerde, die de vechtpartij probeerde te beëindigen. In een uitgaansgelegenheid aan de Burgwal ontstond om 04.15 uur onenigheid, die uitliep op een handgemeen tussen een handvol mensen. De portiers scheidden samen met de agenten de vechtende partijen en zetten hen buiten. Daar ontstond vrijwel direct opnieuw een opstootje. De agenten sommeerden de vechtersbazen ieder hun weegs te gaan, maar daar werd niet naar geluisterd. In tegendeel juist, één van de hen keerde zich daarop tegen de agenten en pakte de wapenstok van een agent vast. Die was daarop genoodzaakt pepperspray te gebruiken. Vrijwel direct daarna kreeg hij van iemand anders van achteren een slag op zijn hoofd. Daarop ontstond een grote vechtpartij tussen zes personen en drie agenten, waarbij de drie agenten gewond raakten. Eén van de agenten liep daarbij gebroken tanden en een scheurtje in zijn oogkas op. In totaal werden twee mensen aangehouden (23 en 22 jaar uit Delft). De 22-jarige zit nog vast. De politie doet onderzoek naar de mishandeling van de agenten en komt graag in contact met getuigen.

Ten tijde van de vechtpartij verzamelde zich een grote groep van ongeveer veertig kijkers rondom de vechtende partijen, van wie er een aantal fotos en filmpjes heeft gemaakt. De recherche van Bureau Delft zou graag de beschikking krijgen over dit materiaal. Ook zullen camerabeelden bekeken worden om duidelijkheid te krijgen in het aandeel van eenieder en wordt alle getuigen verzocht contact te zoeken met de politie. Politie Haaglanden tolereert geen (verbaal) geweld tegen politiemensen en doet in voorkomende gevallen aangifte. In de richtlijnen van het Openbaar Ministerie is opgenomen dat de straf bij geweld tegen politieambtenaren kan worden verdubbeld. Was u getuige van deze mishandeling? Of heeft u foto- of filmmateriaal hiervan in uw bezit? Belt u dan met de recherche van Bureau Delft via 0900-8844. Liever anoniem? Belt u dan met M. via 0800-7000.

Onder invloed op de Zundapp
Monster Een 51-jarige man uit Monster raakte zaterdag 22 mei om 23.45 uur gewond toen hij in beschonken toestand een aanrijding veroorzaakte op de Molenweg. In eerste instantie leek de man zwaargewond, maar dat bleek enigszins mee te vallen. De man reed slingerend over de weg en raakte daarbij een fietser. De fietser kwam er zonder kleerscheuren vanaf. De 51-jarige moest naar het ziekenhuis met letsel aan zijn gezicht. De agenten die proces-verbaal opmaakten van de aanrijding, lieten bij de man ook bloed afnemen aangezien hij sterk naar alcohol rook.

Zoektocht naar jongen die stroomstoring veroorzaakte Ter Heijde - De politie is zaterdagmiddag 22 mei op zoek geweest naar een jongen, die kort na 15.00 uur een elektriciteitskabel op een bouwterrein aan de Michiel de Ruyterstraat geprobeerd had door te zagen en hiermee vermoedelijk een stroomstoring in Ter Heijde veroorzaakte. Rond 15.15 uur kreeg de politie de melding dat er een stroomstoring in Ter Heijde was. Een medewerker van Westland Infra, de netbeheerder die direct met de storing aan de slag ging, informeerde de politie kort daarna over het feit dat een getuige de jongen op het (afgesloten) bouwterrein in de weer hadden gezien met een handzaag. Nadat deze getuige geknetter hoorde, zag hij de jongen met een kromgetrokken, zwartgeblakerde zaag wegrennen.

Volgens de netbeheerder stond er 'op de kabel' 10.000 volt. Het beveiligingssysteem van het net heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat de jongen niet ernstig of zelfs dodelijk getroffen werd. Omdat er echter niet uitgesloten kon worden dat de jongen toch een flinke elektriciteitsschok had gehad en hiermee mogelijk een aanzienlijk gezondheidsrisico liep, ging de politie naar hem op zoek. In de omgeving stelden agenten een buurtonderzoek in en spraken zij met getuigen. Hieruit ontstond een duidelijk signalement van de jongen, waarmee de agenten hun zoektocht vervolgden. Ook werd - in samenwerking met de CPA (Centrale Post Ambulancevervoer) - contact opgenomen met ziekenhuizen in de regio. Rond 18.30 uur bleek dat de moeder van de 13-jarige jongen zich bij één van de ziekenhuizen had gemeld. Op zijn huisadres werd hij uitgebreid gecontroleerd door de GGD. Wonderbaarlijk genoeg lijkt de jongen niets aan het incident aan over te houden. Zijn ouders is geadviseerd hun zoon goed in de gaten te houden en zich, in geval van veranderingen in zijn gezondheidssituatie, nogmaals bij het ziekenhuis te melden.

Aquarium veroorzaakt wateroverlast
Nootdorp Agenten kregen zaterdag 22 mei om 17.00 uur een melding van wateroverlast. Zij troffen in een woning aan de Veenakker een lekkend aquarium met een inhoud van ongeveer 250 liter. Waarschijnlijk omdat van het aquarium een gedeelte buiten de vensterbank viel, waar het geplaatst stond, was de bodem gaan lekken met het waterballet als gevolg. De agenten wisten de vissen over te plaatsen in een babybadje en plaatsen er het verwarmingselement en luchtpompje bij. Ze lieten een briefje voor de bewoners achter waarin ze aanleiding van hun bezoek en hun handelingen in huis verklaarden.

Vecht- en steekpartij
Zoetermeer De politie moest zaterdag 22 mei om 04.20 uur ingrijpen op de Duitslandlaan. Daar was een grote vechtpartij gaande tussen twee groepen van elk ongeveer 15 man. Pas na vordering en aandringen van de politie, waaronder de hondenbrigade, verwijderde de groep zich en keerde de rust terug. Tijdens al het tumult bleek dat een 23-jarige man uit Den Haag ook een steekwond in zijn bovenbeen had opgelopen. Het slachtoffer kreeg zelf ook een proces-verbaal aangezien hij een boksbeugel op zak had. Hij moest voor behandeling naar het ziekenhuis. Een 18-jarige jongen beledigde de agenten, terwijl zij zich om het slachtoffer ontfermden. Daarop werd hij aangehouden en moest mee naar het politiebureau.