PERSBERICHT

Aanleiding Dakloosopreis

Als vrijwilliger van inloophuis voor thuis- en daklozen Makom te Amsterdam heb ik het initiatief genomen een opknapbeurt van genoemd inloophuis te verwezenlijken. Ik heb dit gedaan omdat ik mij stoorde aan het armoedige aanzicht van de hal, het schilderwerk en de vloeren op de begane grond en de slecht sluitende kasten. Ook zijn er een aantal constructies die het schoonmaken bemoeilijken en die ik daarom veranderd zou willen zien. De tegelvloer in de keuken zorgt regelmatig voor struikelpartijen door te gladde tegels en uitstekende tegelranden. In mijn ogen zou een inloophuis juist een prettige, warme en vooral ook schone plek zou moeten zijn voor mensen die noodgedwongen op straat moeten leven.

Ik heb daarom een plan gemaakt voor een opknapbeurt en voor een eigen wervingsactie om deze opknapbeurt te kunnen financieren. In het kort bestaat de wervingsactie uit het lopen door Nederland in de periode tussen 14 mei en 8 juni langs locaties die bereid zijn een wens van een bezoeker van Makom in vervulling te laten gaan. Ik heb daarvoor onbetaald verlof opgenomen. De route (ongeveer 500 km), de wensen en de overige informatie is te vinden op de website die ik hiervoor heb gemaakt www.dakloosopreis.nl

Ik laat mij hierbij sponsoren door particulieren en bedrijven. Met dit sponsorgeld hoop ik de opknapbeurt te kunnen betalen.Diverse mensen hebben al geld overgemaakt of toegezegd.

Inloophuis Makom

Inloophuis Makom aan de van Ostadestraat 153 in Amsterdam is één van de inloophuizen van De Regenboog Groep. Het inloophuis is 7 dagen per week open voor iedereen die dakloos of thuisloos is. Het inloophuis biedt allereerst onderdak, iets te eten en de mogelijkheid van gewoon een gesprek van mens tot mens. Ook is er mogelijkheid tot douchen en het verschonen van kleding.

Dagelijks bezoeken gemiddeld 92 mensen het inloophuis en maken gebruik van de voorzieningen, waaronder de warme maaltijden die door vrijwilligers, samen met de bezoekers worden bereid.

Het inloophuis biedt ook laagdrempelige dagbestedings- en werkprojecten, zoals de veegploeg, het kunst-atelier en een werkplaats waar design-producten worden vervaardigd uit afval.

Elke nacht worden de tafels en stoelen opzij geschoven voor 27 veldbedden voor de nachtopvang.

Makom is opgericht in 1995 als Stichting Diaconale Hulp Makom, door het InloophuisBeraad Amsterdam en het Interkerkelijke Diaconaal Overleg, naar aanleiding van noodsignalen over de toename van daklozen en het tekort aan voorzieningen. Het inloophuis fuseerde in 2002 met twee andere inloophuizen tot 'Stichting Samenwerkende Inloophuizen Amsterdam' en is sinds 2005 onderdeel van 'De Regenboog Groep'. De Regenboog Groep ondersteunt het initiatief Dakloos op Reis.

Mijn verzoek aan u

Op mijn route kom ik 24 mei in de gemeente Achtkarspelen. Ik zou het een fijn vinden als u aandacht zou kunnen besteden mijn actie.

Mocht u nadere toelichting willen dan kunt u met mij contact opnemen (zie gegevens hieronder of op www.dakloosopreis.nl) of met Joost Slim van De Regenboog Groep (jslim@deregenboog.org).

Met vriendelijke groet,

Erna Bijl de Vroe

e: erna.bijldevroe@hotmail.com

t: 06 21 80 88 36

www.dakloosopreis.nl

Pieter Postpad 4

1067 DX Amsterdam