CIDI - Centrum Informatie en Documentatie Israël

UNWRA: Zomerkamp in Gaza aangevallen

zo 23-05-2010

30 gewapende en gemaskerde mannen hebben een UNRWA-zomerkamp aan het strand bij Gaza Stad aangevallen en in brand gestoken. Dit blijkt uit een verklaring van de UNRWA, die de aanval veroordeelt. Het kamp, een van 35 zulke zomerkampen-in-aanbouw voor 250.000 Gazaanse kinderen, zou 12 juni worden geopend. In deze zomerkampuen kunnen de kinderen sporten, zwemmen, knutselen en creatief bezig zijn. UNRWA-directeur John Ging noemde de aanval "extremistisch vandalisme en een aanval op het geluk van kinderen". Volgens Hamas is de verklaring 'overdreven'. De aanvallers overmeesterden de bewaker en gaven hem een dreigbrief voor Ging en twee van diens medewerkers. Een rechtse groepering veroordeelde de kinderkampen in een aparte verklaring, die stelt dat ze 20 miljoen dollar kosten en Palestijnse schoolmeisjes 'onzedelijke gewoontes' aanleren zoals zwemmen en dansen, en die klaagt over gemengde UNWRA-scholen. (Met die onkuisheid valt het overigens wel mee getuige bovenstaande foto van een meisje op zomerkamp vorig jaar.)

De rechtse verklaring veroordeelt ook een programma dat Palestijnse studenten uitzendt naar het buitenland: "dat is normalisatie met Israel, want zij ontmoeten daar Israelische of Joodse studenten". Verder stelt de groep dat Gings buitenlandse medewerkers een maandloon hebben tot $20.000, "evenveel als de salarissen van 30 Palestijnse onderwijzers op UNWRA-scholen samen."

Een woordvoerder van de Hamas-regering zei tegen journalisten dat de rechtse verklaring hem teleurstelde en prees Gings werk. Maar volgens hem "overdrijft" de verklaring van de UNWRA de schade: hij vroeg de organisatie "eerst goed de feiten te checken voordat zij overdreven verklaringen uitgeeft".
(bron: Palestijns persbureau Ma'an)