Royal Haskoning


23-05-2010
Opnieuw innovatieprijs voor Vitens/Royal Haskoning-techniek

Binnen twee weken weet het Vintens/Royal Haksoning methaan-afvangproject op de Friese productielocatie Spannenburg opnieuw een belangrijke innovatieprijs in de wacht te slepen. Het project, waarmee in 2012 de CO2-uitstoot van Vitens met 30% gereduceerd wordt*, ontving op 19 mei jl. de eerste prijs in de categorie "duurzaam produceren" van het "Ei van Columbus" 2010.


*De reductie van methaan-uitstoot is vertaald naar CO2-equivalenten

Nationale duurzaamheidsprijs
Het "Ei van Columbus" is dé duurzaamheidsprijs die elke twee jaar wordt uitgeschreven door de ministeries van VROM, BZ/OS, EZ, LNV en OCW en kan de nationale duurzaamheidsprijs van Nederland worden genoemd. De prijs kent 5 categorieën. Het commentaar van de jury over het project van Vitens: "Het winnen van gas uit drinkwater is klaar voor gebruik. Feitelijk bubbelt het zo naar boven. Het mooie van dit initiatief is dat grote kennispartijen tegen elkaar hebben gezegd: wij gaan dit gas met een slimme technologie opvangen. Een kwestie van gewoon doen!"

Techniek ontwikkeld met Royal Haskoning
Medio mei won de in eigen beheer ontwikkelde techniek een belangrijke innovatieprijs van de internationale drinkwatersector: de IWA Project Innovation Award. De methode is in samenwerking met Royal Haskoning ontwikkeld.