Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 24 mei

Schagen, 24-05-2010 o 16.15 uur

Loods uitgebrand (tevens homepagebericht)

Heerhugowaard, maandag 24 mei 2010.

Vannacht rond 04.00 uur brak er brand uit in een praktijkoefenruimte voor brandweerkorpsen aan de Hasselaarsweg op Industrieterrein Zandhorst III.

Het ging om een ruimte van het commerciële bedrijf Interflame, een onderdeel van Intercare. In de ruimte kunnen grootschalige ongevallen worden nagebootst waarop brandweerlieden uit Noord-Holland kunnen oefenen. Er stonden ondermeer een vrachtauto en een vorkheftruck in de loods voor de enscenering van een incident.

De brandweer rukte met groot materiaal uit en kon voorkomen dat naastgelegen loodsen, waar ondermeer caravans zijn gestald, ten prooi vielen aan de vlammen. De loods van Intercare ging met inhoud en al wel verloren. Rond 06.00 uur was de brandweer het vuur meester. Er is veel schade ontstaan en de oorzaak van de brand is nog onbekend. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

104 binnen bebouwde kom; rijbewijs kwijt

Hoorn, zaterdag 22 mei 2010.

In de middaguren hield de politie een snelheidscontrole op de Weel in het centrum van Hoorn. Van de 229 passanten reden er 39 sneller dan de toegestane 50 km/u. Een 30-jarige automobilist uit Hoorn maakte het wel heel bont door met een snelheid van 104 km/u de radar te passeren. Hij werd aan de kant gezet en mocht meteen zijn roze papiertje inleveren.

Alcoholcontrole

Graft-De Rijp, zondag 23 mei 2010.

In de nachtelijke uren heeft de politie een alcoholcontrole gehouden op De Volger. Daarbij werden 241 blaastesten op straat afgenomen. Er werden twee processen-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed. De hoogste score hierbij was 815 ug/l (tot 220 toegestaan). Er werd ook nog een vonnis uitgereikt aan iemand die bovendien met een ongeldig verklaard rijbewijs reed en er werd een opgevoerde bromfiets uit het verkeer genomen.

Duits jongetje in levensgevaar na instorting zandkuil (tevens homepagebericht)

Bergen aan Zee, maandag 24 mei 2010.

Rond 11.50 uur kreeg de politie de melding dat er aan de Van Speijkstraat in Bergen aan Zee een jongetje onder het zand was bedolven bij een vakantiehuis.

Toen agenten ter plaatse kwamen waren omstanders al bezig met graven in een bestaande kuil die was ingestort. Agenten namen het graafwerk met een schep over en zij troffen snel het lichaam van het 9-jarige Duitse jongetje aan (woonplaats nog onbekend). Hij was met zijn moeder op vakantie in het zogenaamde Zeemanshuis, een groepsaccommodatie.

De agenten zijn meteen begonnen met reanimeren, samen met de bestuurder van een motorambulance. Ook omstanders, waaronder een dokter, verleenden eerste hulp. Het jongetje is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Alkmaar waar hij is opgenomen op de afdeling intensive care. Rond 13.30 uur bereikte de politie het bericht dat hij zelfstandig adem haalde! Zijn toestand is nog wel zorgelijk.

Gewelddadige indringer aangehouden

Den Helder, maandag 24 mei 2010.

Een stel aan de Wilhelminastraat werd vannacht rond 00.45 uur wreed opgeschrikt door een indringer in hun woning. De 45-jarige man des huizes werd wakker van gestommel op de overloop. Toen hij zijn slaapkamerdeur opende kreeg hij twee vuistslagen op zijn hoofd van een 40-jarige kennis uit Den Helder. Het slachtoffer viel achterover tegen een kast en omdat zijn vriendin in de slaapkamer begon te gillen ging de indringer er vandoor. Hij bleek de voordeur van de woning open getrapt te hebben. Gealarmeerde agenten keken onmiddellijk naar de verdachte uit die op de C.J. Mooijstraat in De Schooten werd aangetroffen en werd gearresteerd. Het slachtoffer ging voor behandeling naar de huisartsenpost. Hij had een bloedneus en een blauwe plek. De verdachte is ingesloten en heeft bekend. Het gaat om een onderlinge ruzie.

Huiselijk geweld

Den Helder, zondag 23 mei 2010.

Bij een flatwoning in het centrum hebben agenten in de vroege ochtenduren een 31-jarige man uit Den Helder aangehouden. Hij was de woning van zijn ex-vriendin binnen gelaten maar werd kwaad en wilde niet op haar verzoek vertrekken. Hij bedreigde haar en de vrouw deed aangifte. Haar ex-vriend heeft zich al vaker schuldig gemaakt aan huiselijk geweld. De man is in verzekering gesteld.

Vernielzuchtige jeugd aangehouden

Oudkarspel, maandag 24 mei 2010.

Rond 01.30 uur hielden politieagenten op de Kasteelstraat drie jongens uit Warmenhuizen aan van 16, 16 en 17 jaar. Ze reden in een groep van vijf op de fiets en waren baldadig. Ze kwamen onder invloed van drank van de kermis in t Veld. Op het fietspad in de richting van Langedijk hadden ze een hek open gezet waardoor schapen uit een weiland zouden kunnen ontsnappen. Na onderzoek bleek dat ze in het dorp een verkeerspaal uit de grond hadden getrokken en ook tegen enkele autospiegels hadden aangeschopt waardoor schade was ontstaan. De drie jongens zijn in verband met een nader onderzoek ingesloten. De twee andere jongens konden in de loop van de dag worden aangehouden en verhoord. Eén van hen was slechts getuige.

De verdachten zullen de schade moeten vergoeden.

Aangevers die niet door de politie op de hoogte konden worden gesteld van beschadigingen aan hun auto kunnen telefonisch contact opnemen met de politie Heerhugowaard: 0900-8844.

Fietsertje geslagen

Den Helder, zondag 23 mei 2010.

Rond 01.45 uur hield de politie op de Huisduinerweg een 17-jarige jongen uit Den Helder aan als verdacht van het plegen van een mishandeling. Agenten reden over die weg en werden gewuifd te stoppen door een groepje jongens op de fiets waaronder een 14-jarige jongen uit Den Helder. Hij had op het fietspad langs de Huisduinerweg, na een bezoekje aan de kermis, de verdachte rakelings gepasseerd. Hierom kreeg hij van de 17-jarige plotseling een vuistslag ter hoogte van zijn rechteroog. Hij liep een bloedende wond op. Op zijn aanwijzingen kon de verdachte iets verderop worden gearresteerd. Hij is voor de nacht ingesloten en mocht in de loop van de dag met een proces-verbaal op zak naar huis.

Aanhouding na openlijk geweld

Venhuizen, zondag 23 mei 2010.

Een 16-jarige jongen uit Enkhuizen deed aan het begin van de middag aangifte van het feit dat hij de nacht ervoor in elkaar was geslagen door een groepje van drie jongens. Dit vond plaatsop de Kadijk, na bezoek aan de kermis. De jongeman had om onduidelijke redenen diverse klappen en trappen gehad en moest zich onder doktersbehandeling laten stellen.

Na de aangifte kon de politie een 18-jarige jongen uit Hem, van wie de naam bekend was, thuis aanhouden. Hij werd verhoord en aan het begin van de avond heengezonden. Het onderzoek naar de overige twee verdachten wordt voortgezet.

Getuigenoproep

De openlijke geweldpleging van plaats op zaterdag 22 mei rond 03.00 uur op de Kadijk. Getuigen die inlichtingen over deze zaak kunnen verschaffen worden verzocht telefonisch contact op te nemen met de politie in Stede Broec: 0900-8844.

Geweld in het verkeer

Alkmaar, zaterdag 22 mei 2010.

Rond 16.00 uur vond er bij een tankstation op de Pettemerstraat een gewelddadige confrontatie plaats tussen twee automobilisten. Een 26-jarige inzittende van een auto uit Amsterdam had de andere automobilist, een 22-jarige man uit Alkmaar bij het tankstation opgezocht na een confrontatie iets eerder in het verkeer.

Het kwam toen tot een bijna botsing waar de Amsterdammer zich kennelijk nogal over opwond. Hij vloog de man bij het tankstation naar de keel en gooide hem op de grond. Daar ontstond een worsteling waarbij over en weer klappen werden uitgedeeld. Een getuige sprong tussen beiden en hierna stapte de Amsterdammer weer als passagier in de auto die weg reed. Het kenteken van de weggereden auto stond op naam van iemand uit Alkmaar en de verdachte werd dan ook korte tijd later in Alkmaar aangehouden.

Het aangevallen slachtoffer had lichte verwondingen aan zijn gezicht en armen opgelopen. Tevens waren er enkele krassen op zijn auto ontstaan.

De verdachte is in de loop van de zaterdagavond met een proces-verbaal op zak heengezonden.

Rijbewijs ingevorderd

Castricum, maandag 24 mei 2010.

Rond 03.15 uur werd op de Beverwijksestraatweg een 35-jarige automobilist uit Assendelft gecontroleerd op drankgebruik. Hij blies aan het bureau drie maal de toegestane hoeveelheid: 655 ug/l (tot 220 toegestaan). De man moet zijn rijbewijs inleveren.

Inbreker om heterdaad aangehouden

Nibbixwoud, maandag 24 mei 2010.

Vannacht rond 04.35 uur kreeg de politie van een oplettende getuige een uitstekende tip. De getuige had namelijk gezien dat er vanuit de kantine van een tennisvereniging aan het Woud door een gat in een raam een tas werd buiten gezet. Degene die dit gedaan had bleef binnen en was vermoedelijk een inbreker.

Agenten gingen op onderzoek uit en daarbij bleek dat er inderdaad een ruit van de kantine was ingeslagen. In de tas zat een gestolen laptop. In de berging van het gebouw had de inbreker zich in een kast verstopt. Hij werd met behulp van pepperspray overmeesterd en aangehouden. Het bleek te gaan om een 55-jarige man uit Amsterdam. Hij is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel.

Aanhouding na vernieling ruit café

Hoorn, zondag 23 mei 2010.

Rond 00.30 uur werd op de Roode Steen een 28-jarige man uit Hoorn aangehouden nadat hij met een terrasstoel een ruit van een café had ingegooid. Hij was na het veroorzaken van wat commotie door de beveiligers de kroeg uitgezet. Hij nam wraak door de ruit te vernielen. Hij zal de schade moeten vergoeden.

Later in de nacht is er bij hetzelfde café een proces-verbaal opgemaakt tegen een 41-jarige man uit Zwaag. Hij maakte een wat verwarde indruk en kreeg plotseling een woede-uitbarsting waarbij hij met terrasstoelen begon te smijten tegen straatmeubilair. Hij is ter kalmering voor de nacht opgesloten.

Aanrijding met drank op

Sint Maarten, zondag 23 mei 2010.

Rond 19.00 uur is in een bocht op de Herenweg een 38-jarige bromfietsbestuurder uit t Zand met zijn 41-jarige achterop zittende concubine onderuit gegaan. Het tweetal kwam door onbekende oorzaak ten val op het wegdek. De bromfiets belandde tegen een geparkeerde auto die ook schade opliep.

De vriendin van de bestuurder moest voor onderzoek naar het ziekenhuis. De man zelf mocht mee naar het politiebureau voor een ademanalyse. Daarbij blies hij 650 ug/l, drie maal de toegestane hoeveelheid. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt en zijn rijbewijs(ook voor de auto) is ingenomen.

Wie mist zijn brommer?

Heerhugowaard, zaterdag 22 mei 2010.

In de avonduren kreeg de politie de tip dat er vier jongens een bromfiets hadden gedumpt in het water langs de Annie van Eestuin. De melder en een buurman hielden twee van de knapen vast in afwachting van de komst van de politie.

Het bleek te gaan om een 16-jarige - en een 14-jarige jongen, beiden uit Heerhugowaard.

Ze gaven toe dat ze de niet afgesloten bromfiets bij buurthuis De Link aan de Standermolen hadden meegenomen rond 18.30 uur. Samen met twee andere jongens, van wie de namen bij de politie bekend zijn, hadden ze op de bromfiets gecrosst en ze hadden er ook enkele onderdelen af gehaald. Bij het maken van een wheelie op de Van Eestuin ging het mis en belandde de bromfiets in het water.

De twee aangehouden verdachten moesten een nachtje op het politiebureau blijven. De twee andere jongens worden later aangehouden.

Wie is eigenaar?

De politie zoekt nog naar de eigenaar van de bromfiets die dus op zaterdag 22 mei rond 18. 30 uur is gestolen bij het buurthuis De Link. Het gaat om een Tomos, kleur rood en voorzien van fietstassen. Daar zaten overigens enkele blikjes bier en een broodje vis in. De eigenaar kan contact opnemen met de politie in Heerhugowaard via 0900-8844.

Jeugdige drankrijder raakt rijbewijs kwijt

Noord-Scharwoude, zondag 23 mei 2010.

Rond 20.20 uur werd op De Mossel een 22-jarige automobilist uit Oudkarspel gecontroleerd op drankgebruik. Hij reed met een hoge snelheid over de weg. Hij moest mee naar het bureau en blies daar 535 ug/l (tot 90 toegestaan voor een beginnend bestuurder). Hij moest meteen zijn rijbewijs inleveren temeer omdat hij al eens eerder was aangehouden voor rijden onder invloed.

Jeugdige Fransoos raakt rijbewijs kwijt

Den Helder, zondag 23 mei 2010.

Rond 05.00 uur controleerden agenten op de Kievitstraat een 22-jarige automobilist uit Frankrijk op drankgebruik. De jongeman moest mee naar het bureau en blies daar als beginnend bestuurder 380 ug/l (tot 90 toegestaan). Hij moest zijn Franse permis de conduire inleveren.

Geen voorrang aan politieauto

Bergen, zondag 23 mei 2010.

Rond 00.15 uur maakte een 37-jarige automobilist uit Oudekerk aan de Amstel een domme fout. Op de Prins Hendriklaan verleende hij geen voorrang aan een politieauto die daar recht op had. Bij een controle bleek waarom; de man had te diep in het glaasje gekeken. Hij blies aan het bureau maar liefst 780 ug/l (tot 220 toegestaan) en moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Aanhouding op heterdaad na vernieling winkelruit

Enkhuizen, zondag 24 mei 2010.

Vannacht rond 00.15 uur hebben oplettende getuigen bij een drankzaak aan de Harpstraat een 17-jarige jongen uit Driehuis aangehouden en overgedragen aan de politie. Ze hadden gezien dat de knaap, samen met twee andere jongens, twee ruiten stukgooide van de winkel. De verdachte (een bekende van de politie) is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel. Naar de andere twee knapen wordt een nader onderzoek ingesteld.

NB: Onderstaande berichten werden al als extra berichten geplaatst op zaterdag 22 mei.

Aanhoudingen na belediging en bedreiging

Heerhugowaard, vrijdag 21 mei 2010.

Tegen middernacht werden er op de Middenwaard door agenten twee jongemannen van 17 en 19 jaar oud uit Noord-Scharwoude aangehouden en naar het bureau gebracht. Ze waren betrokken bij een klein vechtpartijtje en toen één van de agenten de 17-jarige jongen wilde aanhouden omdat hij zich niet kon legitimeren bemoeide de 19-jarige zich ermee. Het draaide uit op verzet tegen de agent en zijn ter assistentie gekomen collegas. Door de verdachten werden bedreigingen en beledigingen geuit. De 19-jarige verdachte is onlangs nog met de politie in aanraking geweest en hij heeft te maken met een geschorste bewaring. Bekeken wordt of hij nu moet blijven. Tegen het tweetal wordt in ieder geval een proces-verbaal opgemaakt.

Drankrijders

Schagen, zaterdag 22 mei 2010.

Alcohol in het verkeer is een speerpunt van de politie in Noord-Holland Noord. Jaarlijks raken er ruim 300 drankrijders betrokken bij aanrijdingen. Daarom wordt er dag en nacht gecontroleerd.

Grote controles

In de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 mei heeft een grote controle plaatsgevonden op de Noordervaart in Stompetorenmaar ook op de Edisonweg en de Robonsbosweg in Alkmaar. In totaal hebben bijna 700 automobilisten moeten meewerken aan een blaastest. 18 van hen bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken, waaronder 4 beginnend bestuurders. De hoogste score voor één van hen was 415 ug/l (tot 90 toegestaan). De hoogste score onder de gevorderde bestuurders was 525 ug/l (tot 220 toegestaan). Tegen alle overtreders is een proces-verbaal opgemaakt.

Gezochte gepakt

In Den Helder liep zaterdagmorgen 22 mei 2010 rond 01.15 uur een 37-jarige automobilist uit Nieuwediep tegen de lamp op de Sluisdijkstraat. Hij blies 360 ug/l en bleek tevens nog gezocht te worden door justitie Utrecht. Hij werd in afwachting van zijn transport opgesloten.

Tegen stoeprand bij controle

Hoorn, zaterdag 22 mei 2010.

Rond 06.00 uur controleerden agenten op de Oosterscheldeweg een 25-jarige automobilist uit Hoorn op drankgebruik. Na het stopteken stuurde de man naar rechts maar raakte daarbij al de stoeprand. Na een ademtest bleek waarom; hij had teveel gedronken. De man blies als beginnend bestuurder 540 ug/l (tot 90 toegestaan) en moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Na een melding van geluidsoverlast troffen agenten in de centrale hal van een wooncomplex aan de Lijsterbesstraat een

Uit de bocht

Heerhugowaard, zaterdag 22 mei 2010.

Rond 03.30 uur kreeg de politie de melding dat er op de Constantij Huygensstraat een auto uit een bocht was gevlogen en vast stond in de berm. Ter plaatse troffen agenten de 30-jarige bestuurder uit Heerhugowaard bij het voertuig aan. In zijn auto lag een zakje met vermoedelijk speed. De man beweerde dat hij de auto van een kennis had geleend. Navraag leerde dat dit niet het geval was. De verdachte heeft de auto een half jaar geleden aan de kennis verkocht en heeft deze vermoedelijk met een achtergehouden sleutel weggenomen. De man is in verband met een nader onderzoek opgesloten in een politiecel.

Incidenten tijdens Luilaknacht (tevens homepagebericht)

Schagen, zaterdag 22 mei 2010.

De luilakviering is in de politieregio Noord-Holland Noord over het algemeen vrij rustig verlopen. De politie heeft in de nacht van vrijdag 21 op zaterdag 22 mei wel extra toezicht gehouden, vaak in samenwerking met gemeenten en beveiligingsbedrijven. Schade bleef beperkt tot vernieling van enkele ruiten en hier en daar een containerbrandje. Er werden nauwelijks arrestaties verricht, enkele jongeren kregen een bekeuring wegens het plegen van baldadigheid.

Hieronder de opvallendste incidenten:

In Kolhorn werd rond 05.00 uur op de Vijverlaan een thermopaneruit van een slaapkamer ingegooid met behulp van een stoeptegel. De tegel met een afmeting van 30 x 30 centimeter kwam op het bed van de slapende bewoners van 91 jaar oud terecht. Ze waren hevig geschrokken maar raakten niet gewond. In de omgeving troffen gealarmeerde agenten nog een paar jongens van 12 en 13 jaar oud aan. Er kon op dat moment niet bewezen worden dat zij de daders waren maar de politie stelt een nader onderzoek in naar de vernieling en hun gegevens zijn genoteerd.

In Kolhorn werden overigens meerdere vernielingen gepleegd. Bij een woning aan de Nieuwe Streek werd ook een ruit ingegooid. Tevens werden er klepjes van twee lantaarnpalen verwijderd en ging het licht uit. Enkele putdeksels waren van straatkolken gehaald en bij de plaatselijke school en de bijbehorende sportzaal waren ruiten vernield.

In Alkmaar werd van een geparkeerde auto op de Helderseweg de achterruit vernield door onbekende daders. Ook een ruit van een bushokje op de Kortenaerkade moest het ontgelden. Op de Melis Stokelaan werd een brandje gesticht. Oude kranten en enkele fietsen gingen in vlammen op.

In Den Helder losten bewoners zelf een probleem op. De eigenaar van een woning aan de Boterzwin 13 was er rond 03.15 uur getuige van dat een zevental jongeren vernielingen pleegden aan zijn tuin. Enkele coniferen werden omgetrokken en ook de brievenbus van zijn buren werd beschadigd. De bewoner herkende één van de daders en ging meteen naar zijn ouders toe. Daar werd de zaak onderling geregeld. De politie werd wel op de hoogte gebracht van het incident, voor het geval de gemaakte afspraken niet worden nagekomen.

In Schagen werd een woning aan de Jan Steenstraat door een zevental jongens en meisjes tussen de 10 en 13 jaar oud met etenswaren onder gesmeerd rond 03.30 uur. Deze groep kon door agenten bij het Piet Mondriaanpark worden achterhaald en ze kregen een bekeuring. De bewoner van het pand was niet thuis. Eventuele schade wordt op de ouders van de minderjarigen verhaald.

In Hoorn werden in totaal 60 eieren van jongeren met kwade bedoelingen afgepakt.

Internetaangiften worden in de loop van het weekend nog in de politiesystemen verwerkt.