Natuurstudievrijwilligers halen hun 2010 doelstellingen wél

24/05/2010 17:56

Natuurpunt

Mechelen, 24 mei 2010 - De internationale dag van de biodiversiteit op 22 mei ging in 2010 niet onopgemerkt voorbij. Dit weekend gingen duizenden vrijwilligers op initiatief van Natuurpunt op pad om minstens 2010 verschillende soorten waar te nemen. Deze doelstelling werd ruim gehaald. Uiteindelijk werden meer dan 3.000 verschillende soorten gemeld op de website www.waarnemingen.be. Jammer genoeg is dit succes niet representatief voor de gezondheid van onze biodiversiteit.

Daarom vraagt Natuurpunt dat de overheid een krachtiger biodiversiteitsbeleid voert en meer ondersteuning biedt voor de vrijwilligers die de biodiversiteit in kaart brengen.

Biodiversiteit blijft onder druk staan

Na het lezen van deze cijfers kan u de indruk krijgen dat het goed gaat met onze biodiversiteit. Toch is dat niet het geval. Onze biodiversiteit blijft zwaar onder druk: op amper 50 jaar verdween bijna een derde van alle leven om ons heen. Die soorten werden ook dit weekend niet terug gevonden. Veel andere soorten overleven enkel nog in natuurgebieden. En ook 'gewone' soorten zoals de Veldleeuwerik of de Dagpauwoog worden in steeds lagere aantallen gezien.

Vrijwilligerskennis essentieel

Gegevens verzameld door vrijwilligers ondersteund door natuurverenigingen zoals Natuurpunt vormen in Vlaanderen de belangrijkste bron van informatie om de toestand van onze biodiversiteit op te volgen. Velen van hen gaan dagelijks op pad om de natuur in kaart te brengen. Deze inspanningen worden echter nog veel te weinig ondersteund door de overheid.

Oproep tot actie

De deelnemers aan deze actie roepen iedereen op om zijn/haar verantwoordelijkheid op te nemen om de achteruitgang van onze biodiversiteit te stoppen. De waarneming van de sterk bedreigde Knoflookpad toont dat gerichte soortbeschermingsacties en publiek-private samenwerking tussen lokale overheden en vrijwilligers het verschil kunnen maken. Het aantal soortbeschermingsinitiatieven in ons land is echter nog zeer beperkt. Natuurpunt vraagt een sterker biodiversiteitsbeleid met grotere investeringen in soortbescherming, natuurherstel, landschapskwaliteit en duurzame landbouw en meer ondersteuning voor de vrijwilligers die de biodiversiteit in kaart brengen.

Enkele cijfers over 'Tel mee tot 2010'

In totaal werden dit weekend 39.000 waarnemingen gemeld van 3.211 Verschillende soorten. In detail waren dit:

984 soorten planten

209 soorten vogels

37 soorten zoogdieren

35 soorten vissen

19 soorten reptielen en amfibieën

176 soorten paddenstoelen

281 soorten mossen en korstmossen

1098 soorten insecten, waarvan 373 soorten nachtvlinders, 228 soorten kevers, 157 soorten vliegen en muggen, 155 soorten bijen, wespen en mieren, 34 soorten libellen, 31 soorten dagvlinders en 15 soorten sprinkhanen en krekels

150 soorten weekdieren

222 soorten geleedpotigen vooral spinnen

992 soorten planten

Natuurgebieden en valleigebieden blijven de hotspots van biodiversiteit. Zo werden zowel in het Landschap De Liereman in Oud-Turnhout als in de natuurgebieden langs de Schelde in Hingene elk bijna 950 soorten waargenomen.

Het volledige overzicht van de resultaten vind je op www.waarnemingen.be

Tel mee tot 2010 is een campagne van Natuurpunt, de Belgische Arachnologische Vereniging (ARABEL), Libellenvereniging Vlaanderen, Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM), Vlaamse Werkgroep voor Bryologie en Lichenologie (VWBL) en de Vlaamse Vereniging voor Entomologie (VVE).

Meer informatie

Tania Laridon

Persverantwoordelijke Natuurpunt vzw

Tel: 015 - 77 01 75 - GSM: 0491 15 42 33

Natuurpunt secretariaat Mechelen - Coxiestraat 11 - 2800 Mechelen

www.natuurpunt.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel