Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Panelleden 21DagenDebat.nl spreken zich uit over kernenergie.

Amsterdam, 24 mei 2010.

Bezoekers van 21DagenDebat.nl hebben we massaal gestemd op de vraag van de dag. De populairste vraag van dag 4 confronteerde de panelleden met kernenergie: "Is kernenergie niet een noodzakelijk kwaad in het terugdringen van CO2 uitstoot?"

De panelleden, Hero Brinkman (PVV), Mei Li Vos (PvdA), Boris van der Ham (D66), Arie Slob (ChristenUnie), Renske Leijten (SP), Paul de Krom (VVD) en Tofik Dibi (GroenLinks) waren allemaal bereid zich uit te spreken over kernenergie.

Hero Brinkman geeft aan niet in het "sprookje" van CO2 uitstoot te geloven. Kernenergie is volgens hem noodzakelijk, omdat fossiele brandstoffen opraken. De andere panelleden wijzen om de risico's van kernenergie en de mogelijkheden van duurzame energiebronnen. Boris van der Ham wijst ook op de voordelen van kernenergie: "als we morgen alle kerncentrales zouden sluiten en vervangen door normale centrales zou de CO2-uitstoot met 8% stijgen". Mei Li Vos stelt dat we zelf bepalen of kernenergie noodzakelijk is. Arie Slob en Tofik Dibi willen investeren in duurzame energie. Het is opdracht niet meer afgeleid te worden door discussies over een technologie uit het verleden, aldus Dibi. Renske Leijten wijst op het feit dat ook kerncentrales CO2 uitstoten en de mogelijkheden die kleinschalige gascentrales (WKK) bieden. Geen van de panelleden vindt kernenergie dus een noodzakelijk kwaad; waar de meerderheid kernenergie niet noodzakelijk acht is het in de ogen van Hero Brinkman niet kwaad.

Op 21DagenDebat.nl kan iedereen vragen stellen aan de politiek en stemmen op andere vragen. Dagelijks wordt de populairste vraag beantwoord door een roulerend panel van (aanstaande) Tweede Kamerleden. Op 7 juni komen de populairste vragen terug tijdens een groot live debat in de Stadsschouwburg in Amsterdam. Lees alle antwoorden op 21DagenDebat.nl.

21 Dagen Debat is een initiatief van De Publieke Zaak / De Nationale Dialoog in samenwerking met BKB (Booij, Klusman, Van Bruggen), Hyves en Favela Fabric. Met het project willen de initiatiefnemers de betrokkenheid van de burger bij het politiek-maatschappelijke debat vergroten.

===




Ingezonden persbericht