Universiteit Leiden

Studenten strikken hoge politici

Een lezing door lijsttrekker Job Cohen van de Partij van de Arbeid op 25 mei en een debat 27 mei met landelijke politici waarvan er zes tweede staan op de lijst voor de Tweede Kamer. De studenten mikken hoog en slagen. De Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni leven in Leiden.

Discussie

Job Cohen houdt dinsdag 25 mei in 11.00 uur in het Academiegebouw een korte lezing over 'de toekomst van Nederland'. Hij komt op uitnodiging van de de juridische faculteitsvereniging Grotius en studentenvereniging SIB-Leiden. Na de lezing kunnen studenten onder leiding van Geert van der Vast vragen stellen en met Cohen in discussie.

Tien jaar Leiden

Cohen, Gronings jurist, werkte precies tien jaar bij de Leidse universiteit: van 1 september 1971 tot 1 september 1981 was hij wetenschappelijk medewerker bij het Bureau Onderzoek van Onderwijs dat later uitgroeide tot het ICLON. Onderwijs heeft altijd zijn speciale belangstelling gehad; tot 1998 hield hij zich er intensief mee bezig.

Maastricht

Na zijn Leidse periode was hij wetenschappelijk hoofdmedewerker aan de Universiteit Maastricht waar hij ook de juridische faculteit opzette. Hij werd er hoogleraar en vervolgens rector magnificus. Van juli 1993 tot augustus 1994 was Cohen staatssecretaris van Onderwijs. Daarna keerde hij terug naar Limburg om er opnieuw hoogleraar en rector magnificus te worden. In 2002 hield Cohen de Cleveringalezing van de Universiteit Leiden.

Leids debat

Ook hoog mikken de studentenverenigingen Augustinus en Minerva en de studieverenigingen BIL, SPIL en ELSA. Samen organiseren ze op 27 mei om 20.30 uur het Leids debat in de Pieterskerk. Ze hebben maar liefst zes politici weten te strikken die op 9 juni tweede staan op de lijst van hun partij: Maxime Verhagen (CDA), Nebahat Albayrak (PvdA), Boris van der Ham (D66), Edith Schippers (VVD), Arthur van der Putte (TON) en Harry van Bommel (SP). GroenLinks vaardigt zijn no. 3 af, Tofik Dibi. De ChristenUnie ziet kennelijk geen heil in de Leidse student en stuurt no. 6, Carola Schouten.

Burgemeester en rector

Burgemeester Henry Lenferink van en rector magnificus, Paul van der Heijden, leiden het debat in. De presentatie is in handen van NOS-presentator Twan Huys.

Openbaar toegankelijk

Volgens mede-organisator Annemiek Wassink worden in het debat niet alleen studententhemaâs zoals de studiefinanciering aangesneden. Het zal ook gaan over starten op de woningmarkt en de hypotheekrente-aftrek. Het debat is vrij toegankelijk, ook voor Leidse burgers.

Op 1 juni vindt om 16.00 uur in het Klein Auditorium ook nog het Het Groot Geschiedenisverkiezingsdebat plaats, waaraan eveneens landelijke politici, onder andere Ronald Plasterk, deelnemen. Lees voor meer informatie het artikel Tussen Geschiedenis en Maatschappij.

(18 mei 2010/CH)