Stadsherstel Utrecht wil monumenten duurzaam gaan restaureren

21/05/2010 09:59

EPP Public Relations

25 jarig jubileum is reden voor nieuwe uitdaging

De Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel N.V. viert op dinsdag 25 mei 2010 haar 25 jarige jubileum in Karel V te Utrecht. De directie en Raad van Commissarissen van deze Utrechtse hoeder van het cultuurhistorisch erfgoed slaan een nieuwe weg in door de weerbarstigheid tussen monumenten en duurzaamheid aan te pakken. Hierin ligt een grote uitdaging voor de toekomst verscholen. Duurzame ontwikkeling van monumenten is mogelijk zonder de cultuurhistorische waarde van een monument te verliezen.

De Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel N.V. is koper van de boerderij de Balije in De Meern, een monument dat wat betreft haar oudste bouwdelen uit de zestiende eeuw stamt. Stadsherstel gaat de boerderij duurzaam ontwikkelen met oog voor omgeving en sociale cohesie. De Balije biedt straks onderdak aan een kinderdagverblijf en een kindvriendelijk restaurant. Een plaats waar ouders en kinderen een hapje kunnen gaan eten. Dit is het eerste project van Stadsherstel Utrecht waarin een monument, duurzaam wordt ontwikkeld.

Bij de ontwikkeling van boerderij de Balije gebruikt Stadsherstel Utrecht het DuMo- model. DuMo is een model waarmee monumentenzorgers, zoals Stadsherstel Utrecht, kunnen bepalen welke mate van duurzaamheidsingrijpen acceptabel is voor een monument. Ir. Birgit Dulski is senior researcher sustainable building bij het Centre for Sustainability van Universiteit Nyenrode en combineert deze aanstelling met een baan als senior consultant bij het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE). Dulski stond aan de wieg van het DuMo-model en houdt tijdens de jubileumviering, een lezing over DuMo, duurzaamheid en monumenten.

Het ontwikkelen van duurzame nieuwbouw is inmiddels niets nieuws meer. Projectontwikkelaars beschikken over alle kennis en technieken om een energiezuinig en multifunctioneel gebouw te realiseren. De uitdaging die er nu ligt, is het duurzaam restaureren van bestaande gebouwen, in het bijzonder monumenten. Stadsherstel Utrecht wil hier haar bijdrage aan leveren.

De Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel is maatschappelijk betrokken en restaureert sinds 1985 monumenten in dienst van de volkshuisvesting in de breedste zin van het woord. De naamloze vennootschap heeft geen winstoogmerk en kenmerkt zich door haar ideële karakter. Stadsherstel Utrecht heeft aandacht voor het welzijn van mensen en hun omgeving. Een prima basis om de mogelijkheden van duurzame ontwikkeling van monumenten te onderzoeken.





http://www.stadsherstel-utrecht.nl