Unieke herplaatsing chimpansee

21/05/2010 14:21

Stichting AAP

Op 25 mei verruilt chimpansee Guidage haar onderkomen bij Stichting AAP in Almere voor een nieuw tehuis in Zoo Saarbrücken in Duitsland. De herplaatsing van Guidage door AAP is een unieke gebeurtenis, want mogelijkheden zijn schaars. Het is meer dan 10 jaar geleden dat de laatste chimpansee door Stichting AAP herplaatst is.

Zoo Saarbrücken

Voor Guidage werd een defintief onderkomen gevonden in Duitsland. Zoo Saarbrücken is in 1932 opgericht in een voormalige zandsteengroeve. De dierentuin staat erg sympathiek tegenover het werk van Stichting AAP. Vorig jaar ving het park tijdelijk een lampongaap voor ons op in afwachting van een plekje in Almere. De dierentuin biedt plaats aan zo'n 1.000 dieren, waaronder een kleine groep chimpansees. Deze chimpansees mogen daar tot in lengte van dagen van hun ouderdom genieten en in die groep bleek nog een plaatsje vrij! Guidage leek prima bij het Duitse vijftal te passen en de Zoo en AAP kwamen snel overeen haar deze nieuwe kans te bieden!

Chimpansees in nood

In het wild is de chimpansee een sterk bedreigde diersoort. En ook in gevangenschap doen zich problemen voor. Jaarlijks krijgt AAP verschillende aanvragen voor de opvang van chimpansees die tussen wal en schip dreigen te vallen. Slachtoffers van wildvang en ongebreidelde fok voor en door circussen, laboratoria, de huisdierhandel en twijfelachtige dierentuinen. Bij AAP vinden deze dieren uiteindelijk, vaak na een lange lijdensweg, een plekje met professionele en liefdevolle verzorging.

Ook de Europese dierentuinwereld, georganiseerd in de dierentuinorganisatie EAZA, trekt zich het lot van de opvangdieren gelukkig aan; het is in nauwe samenwerking met hen dat een chimpansee als Guidage nu een definitieve nieuwe woonplek krijgt.

Geschiedenis Guidage

Begin 2009 werd Guidage door Stichting AAP opgehaald uit Portugal. De chimpansee zat vrijwel haar hele leven (18 jaar) in een kleine kooi in een garagewerkplaats vlak bij Lissabon. De eigenaar was bijzonder meewerkend. Hij realiseerde zich dat een chimpansee een sociaal dier is dat ongelukkig is wanneer het in eenzaamheid gehouden wordt. Hij droeg het dier over aan Stichting AAP. Nu krijgt ze eindelijk het gezelschap van soortgenoten dat ze zo lang heeft moeten missen. Een van de chimpanseevrouwtjes in Saarbrücken staat bekend om haar liefdevolle, open karakter. Zij zal als eerste aan Guidage voorgesteld worden en aan haar vervolgens de taak om Guidage ook bij haar groepsgenoten te introduceren. Ze heeft dat eerder succesvol gedaan; we weten dat Guidage bij haar in goede handen zal zijn!

Stichting AAP

Stichting AAP vangt al sinds haar oprichting (bijna 40 jaar geleden) primaten op, waaronder chimpansees. Het uiteindelijke doel is om de dieren geestelijk en lichamelijk weer gezond te maken en ze daarna te herplaatsen in een meer natuurlijke omgeving, in de vorm van een reservaat of gerenommeerde dierentuin.