Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Franse provinciale wegen risico voor vakantiegangers

Den Haag, 25 mei 2010

Wie deze zomer met de auto naar het Franse zuiden rijdt, moet zich bewust zijn dat de Franse provinciale wegen (routes nationales en routes départementales) onveilig zijn. Uit inspectie van EuroRAP, een programma van de ANWB samen met een aantal zusterclubs blijkt dat deze wegen slechts één à twee sterren behalen van de maximaal te behalen vijf. De snelwegen in Frankrijk (autoroutes) zijn wel op een goed Europees niveau met vier sterren. De ANWB noemt de score van de geteste provinciale wegen 'zorgwekkend'. De verkeersveiligheid van deze wegen loopt zo'n 15 jaar achter in vergelijking met Nederland.

Het inspectieteam heeft in totaal zo'n 4300 km aan Franse wegen onder de loep genomen
waarvan 1400 km aan toeristische routes in de Provence. Het gaat vaak om kronkelende wegen door bergachtig gebied. Hier bestaat het risico van frontale botsingen door de beperkte mogelijkheden om veilig in te halen. Er is vaak sprake van onoverzichtelijke kruispunten, de bermen zijn onveilig door obstakels, zoals bomen, rotsblokken of er is helemaal geen berm maar een gapende afgrond.

De automobielclubs, die in EuroRAP samenwerken bevelen aan om op deze wegen veilige inhaalmogelijkheden te maken, kruispunten waar mogelijk te vervangen door rotondes en bomen, rotsen en afgronden af te schermen met vangrails.

Frankrijk is al jarenlang dé favoriete zomerbestemming en een belangrijk doorreisland. Circa 1,5 miljoen Nederlanders reizen deze zomer veelal met de auto af naar Frankrijk. De belangrijkste doorreisroutes zijn de bekende Route du Soleil, via Metz, Lyon, Perpignan en de route langs Parijs, Tours en verder naar het zuiden naar Biarritz.

Tips om ongevallen te voorkomen:

- Pas uw rijgedrag aan, let op uw snelheid, hou voldoende afstand en haal zo min mogelijk in op provinciale wegen.

- Ga goed uitgerust op weg en las voldoende pauzes in, de vuistregel is twee uur rijden, een kwartier rust.

- Bereid de vakantieroute voor en wees u bewust van risico's op provinciale wegen. De ANWB heeft voor leden gratis routekaarten met de belangrijkste hoofdroutes.

- Vermijd zwarte zaterdag omdat op die dag door grote verkeersdrukte veel ongevallen gebeuren.

EuroRAP is een Europees programma, dat wegen beoordeelt op verkeersveiligheid aan de hand van de fysieke eigenschappen. Bomen dicht langs wegen, water langs wegen, korte afstand tot tegenliggers en onoverzichtelijke kruisingen geven een weg een slechte beoordeling. Het programma drukt de veiligheid van wegen uit in sterren. Een veilige weg krijgt vijf sterren. Een weg met een ster is het minst veilig.

Zie ook anwb.nl