KNHS

Martinus PJ wint twee rubrieken in Eext

25 mei 2010
daniëlla smit met martinus pj

ERMELO (KNHS) - De categorie twee Friese tuigers acteerden op Pinkstermaandag in Eext in vier wedstrijdrubrieken, de klavertjedrie rubriek was de vijfde rubriek, maar omdat er te weinig deelname was voor een officiële wedstrijd werd die als show verreden. In twee rubrieken, de ereklasse en damesklasse, pakte Martinus PJ van combinatie Wijbenga en Van de Ark, de zege.

In de limietklasse maakte Lieuwe van Jolanda Schreuder en Sybren Minkema al een goede seizoensstart. Daaraan gaf hij, opnieuw gereden door Bauke de Boer, een positief vervolg. Ook de limietklasse in Eext wist deze ijverige Fries naar zijn hand te zetten. Sybren Minkema was daarna aan de beurt zich op te stellen met Jesse R. Pieter PJ van de combinatie Wijbenga/Van de Ark en gereden door Udo de Haan volgde. Martinus PJ is eigendom van de laatstgenoemde eigenarencombinatie en wist als eerste de ereklasse op zijn naam te schrijven. Martinus was indrukwekkend qua houding en liet daarbij heel beste bewegingen zien. Over de nummers twee en drie konden de beide juryleden het niet unaniem eens worden en lieten daarom de keuze aan de arbiter. Hij koos voor Jaring fan Bokkum met Sybren Minkema en daardoor eindigde Bauke de Boer met Hille fan Bokkum als derde.
Zoals al opgemerkt, won Martinus tevens de damesklasse. Daarin is Daniëlla Smit (foto) zijn vaste rijdster. Ook nu maakte Martinus een beste indruk en won overtuigend. Op de tweede plaats werd Jelle van de Lits van Albert Minkema geplaatst. Hij werd getoond door Thea Elzenga en derde werd nu Lieuwe die gereden werd door Tineke de Boer. De tweespanrubriek stond onder Brabantse aanvoering. Mart van Daal bewees al dat zijn Tristan van de Adelaar en Pjotr van de Adelaar goed met elkaar overweg kunnen en wist dit nu, tot zijn grote vreugde, te verzilveren voor een eerste plaats. Jaring en Hille, beiden met het achtervoegsel fan Bokkum, volgden in handen van Bauke de Boer, Tristan en Martinus met Udo de Haan namen plaats drie voor hun rekening in deze rubriek die acht aanspanningen telde!

Tevens kwamen de Noordelijke categorie vier tuigpaardrijders in actie. Zij verreden onder andere hun eerste competitiewedstrijd voor de nieuwelingen. Deze leverde een afgetekende overwinning op voor Albert van Dijks Marvel-merrie Bex. In de ereklasse was sprake van een heel beste kopgroep. Na een overkamping met zeven combinaties kon Jan Rozeveld als eerste opgesteld worden met de deze ronde heel apart optredende Thobas the King.

Tekst: Rijk van Vulpen
Foto: www.rijkvanvulpen.nl

Uitslagen 24 mei Eext

FRIEZEN cat 2
Limietklasse

1. Lieuwe, Minkema/Schreuder, B. de Boer

2. Jesse R, S. Minkema

3. Pieter PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan

Ereklasse

1. Martinus PJ, Wijbenga/v.d. Ark, U. de Haan
2. Jaring fan Bokkum S. Minkema

3. Hille fan Bokkum, B. de Boer

Damesklasse

1. Martinus PJ, D. Smit

2. Jelle v.d. Lits, T. Elzenga

3. Lieuwe, T. de Boer

Tweespan

1. Pjotr -/Tristan v.d. Adelaar, M. v. Daal
2. Jaring/Hille, S. Minkema

3. Tristan/Martinus, U. de Haan