Gemeente Laarbeek



Proef met LED-verlichting in Laarbeek

LAARBEEK - LED-verlichting is volop in ontwikkeling. De toepassingen worden steeds talrijker en handiger. Ook in de openbare verlichting worden steeds vaker LED-lampen gebruikt. LED biedt verschillende voordelen:

* de levensduur van LED in de openbare verlichting is ongeveer twaalf jaar (een 'gewone straatlamp gaat zon drie jaar mee);
* LED-verlichting is bijna altijd energiezuiniger;
* LED is bijzonder milieuvriendelijk.

Bij toepassing van LED-verlichting wordt het licht minder verstrooid. Het voordeel hiervan is dat licht beter gericht kan worden. Dit betekent echter ook dat inritten en voordeuren minder verlicht worden door de straatverlichting.

Proef met LED-verlichting in twee straten

Om zelf ervaring op te doen met LED in de openbare verlichting, heeft de gemeente Laarbeek deze verlichting in de zomer van 2009 geplaatst in de Crommenacker (Lieshout) en in de Baron van Leefdaelstraat (Beek en Donk). In beide straten werd een andere verlichting geplaatst, zodat verschillende LED-oplossingen vergeleken kunnen worden.

Resultaten enquête

Eind vorig jaar werden de bewoners van de twee straten om hun mening gevraagd over de nieuwe verlichting. De bewoners van de Crommenacker waren zeer tevreden, zij waardeerden de LED-verlichting gemiddeld met het cijfer 8. In de Baron van Leefdaelstraat gaven de bewoners van het appartementencomplex de nieuwe verlichting het rapportcijfer 7. De bewoners van de woningen in deze straat waren echter veel minder tevreden over de LED-verlichting: zij beoordeelden deze met een 4,5. Vrijwel alle ondervraagden vonden het een goede zaak dat de gemeente experimenteert met energiezuinige verlichting.

Naar aanleiding van de onvoldoende in de Baron van Leefdaelstraat is de situatie in het donker bekeken, in aanwezigheid van de fabrikant. Deze stelde enkele aanpassingen voor en werkte mee aan een oplossing door enkele nieuwe armaturen ter beschikking te stellen. Deze zijn in april geplaatst. Inmiddels zijn de eerste positieve reacties op deze verbetering ontvangen.

Pas in de loop van de tijd zal blijken of de toepassing van LED in de openbare verlichting werkelijk alleen maar voordelen heeft, of dat er misschien ook nadelen aan verbonden zijn.

Meer weten?

Heeft u interesse in de resultaten van de enquête of wilt u meer informatie over de LED-verlichting? Neemt u dan gerust contact op met de afdeling Openbare Werken, telefoon 0492 469 816.