CDA

Antikraakwet behandeld in Eerste Kamer
donderdag 20 mei 2010
Afgelopen week werd de antikraakwet door de Eerste Kamer behandeld. De wet werd vorig jaar al door de Tweede Kamer aangenomen. Op 1 juni wordt erover gestemd, en de wet stevent af op een meerderheid. CDA-kamerlid Jan ten Hoopen, initiatiefnemer van de wet, is blij dat kraken hierdoor binnenkort eindelijk verboden wordt.
Â
De Wet zorgt voor een strafrechtelijk verbod op kraken. Hierdoor heeft de politie straks meer middelen om kraakpanden te ontruimen en krakers op heterdaad aan te houden. Ten Hoopen: âKraken is het recht van de brutaalste laten gelden. Het recht van de straat. Wij willen juist het recht van de staat laten gelden. En dat bepaalt, dat je je niet iemands eigendom mag toe-eigenen.â De CDAâer wijst erop dat het âidealisme van de jaren â70â allang niet meer bestaat in de harde krakerswereld. âEr is een grote toestroom in de binnensteedse kraakpanden van niet-Nederlandse krakers, die nogal wat criminaliteit meebrengen. We zijn gekke Henkie als we dat laten bestaan.â
Â
In de Wet worden ook maatregelen vastgelegd om leegstand te verminderen. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij gemeenten. Zij kunnen in het uiterste geval aan eigenaren van panden opleggen dat zij hun panden in gebruik geven aan anderen. âEr zijn allerlei mogelijkheden te bedenken, bijvoorbeeld studentenhuisvesting. Het CDA is natuurlijk niet voor leegstand, maar dit moet wel op een goede manier geregeld worden.â De huidige anti-kraakorganisaties kunnen hierin een belangrijke rol blijven spelen.