Compliancerisico's bonussen slecht beheerst

25/05/2010 12:14

Corporate Compliance Academy Press (CCAP)

Toezicht op bonussen van bestuurders schiet tekort doordat corporate compliance onvoldoende wordt betrokken bij het beheersen van risico's van bestuurdersbonussen.

Met betrekking tot corporate compliance, oftewel de interne afdeling die de naleving van wet-en regelgeving moet beheren, wordt geconstateerd dat bestuurders kansen laten liggen om het beheer van compliancerisico's bij bonussen doelmatiger te maken.

Voormalig Hoofd Compliance & Privacy van de AFM, Romeo Kadir, concludeert dat corporate compliance een belangrijk onderdeel van de oplossing voor de beheersing van de grootste risico's kan zijn. "Deze kunnen efficienter worden beheerst door corporate compliance een prominentere rol toe te bedelen in het risicobeheersingsproces", zegt de onderzoeker in zijn meest recente werk 'Compliance, Bonussen & Corporate Governance - Professionele kwaliteiten van corporate Compliance'.

Het patroon van onvoldoende aandacht en betrokkenheid van corporate compliance in het risicobeheersingsproces, in het bijzonder in het kader van bestuurdersbonussen, keert terug in een aantal spraakmakende bedrijfsschandalen waaronder Enron, Parmalat en Ahold (US). Steeds gaat het om een gebrek aan compliance waardoor een gat in het risicobeheersingsproces ontstaat.

Bij de noodzakelijke risicobeheersing van bestuursdersbonussen wordt, nationaal en internationaal, de rol van corporate compliance groter. Romeo Kadir, voormalig integrity officer van De Nederlandsche Bank, concludeert dat er nog een wereld valt te winnen in het beteugelen van risico's. Na en uitgebreide analyse van meer dan 25 nationale en internationale beleidsuitspraken met betrekking tot bestuurdersbonussen, beveelt Kadir tot een hernieuwde betrokkenheid van corporate compliance. Zo formuleert het onderzoek concrete 'corporate compliance key control questions' en wordt er bovendien aanbevolen om een compliancerisicoregister te houden. De ontwikkeling werpt al bij de voortrekkers haar vruchten af, "De NVB Code Banken is een goed voorbeeld van een noodzakelijke trend. Het beheersen van compliancerisico's is niet eenvoudig, maar in de analyse worden nuttige/waardevolle handvatten geboden", aldus Romeo Kadir

Het volledige onderzoek (achtergronden, opzet, analyse, conclusie, aanbevelingen en corporate compliance key control checklists) is verkrijgbaar op www.complianceliteratuur.nl.





http://www.complianceliteratuur.nl