Dienstenbond CNV

Nieuws

25 mei 2010

Nieuwe cao en sociaal plan Getronics

CNV Dienstenbond heeft tezamen met de andere vakbonden een akkoord gesloten met Getronics over een nieuwe cao. Daarnaast is een nieuw sociaal plan afgesloten.

De afgelopen tijd heeft CNV Dienstenbond tezamen met de andere vakbonden onderhandeld over een nieuwe cao en een nieuw sociaal plan. In december lag hier een eerste akkoord over, maar dat was afhankelijk van de onderhandelingen over een nieuwe pensioenregeling. Zoals bekend zijn de onderhandelingen over de nieuwe pensioenregeling afgebroken. Die komt er dus niet. Dat maakte de weg vrij voor de nieuwe cao en sociaal plan.

Degelijk sociaal plan
Mede gezien de situatie van Getronics hebben de leden eind vorig jaar al aangegeven om in te zetten op een degelijk sociaal plan. De ontwikkelingen dit jaar hebben daar geen verandering in gebracht. Wij zijn er in geslaagd om inderdaad een goed sociaal plan af te sluiten. In de eerste plaats is de oude kantonrechtersformule met correctiefactor 1 gehandhaafd. Maar daarbij is een voorfase gekomen. In deze voorfase gaat het om "van werk naar werk". Al in een vroeg stadium wordt gekeken of de functie vervalt en wordt er gezocht naar ander werk. Hierbij is een speciale HRM-medewerker de spil. Ook is het dan niet meer vrijblijvend, zowel de medewerker als het management zijn verplicht mee te werken aan een herplaatsing naar een passende functie. (Zie ook de bijlage Addendum sociaal plan). Omdat de kans op herplaatsing veel groter is geworden, zijn wij positief over de voorfase. Deze is overigens afgestemd met de COR. Getronics ontkent niet meer dat het plannen heeft tot offshoring. Hierbij zal een (groot) aantal arbeidsplaatsen verhuizen naar lage lonenlanden. Een goed sociaal plan kan dan wel eens van zeer groot belang zijn.

Cao
Wij wisten dat er, gezien de niet zo rooskleurige markt, een beperkt budget ter beschikking was. Dus een goed (en relatief duur) sociaal plan zou ten koste gaan van een goede cao. Een structurele salarisverhoging zit er dit jaar niet in. We zijn niet verder gekomen dan een eenmalige uitkering van 300 euro.
Omdat elke structurele salarisverhoging ten koste zou gaan van arbeidsplaatsen hebben we wel afgesproken dat loonsverhogingen van KPN-ers in dienst van Getronics (en nog onder de KPN cao vallen) door KPN worden bijgelegd.
Verder hebben we afspraken gemaakt over Wajongeren, een aangescherpt promotiebeleid en een afbouwregeling ploegen toeslag in samenhang met vakantietoeslag. (Zie bijlage).
Daarnaast hebben we afgesproken om exclusief voor vakbondsleden een loopbaanscan te verzorgen om de Employability te verhogen. Hierover krijgt u binnenkort apart bericht.

Uw stem
Al met al is de cao niet om te staan juichen, maar daarentegen is het sociaal plan goed doortimmerd, met een aantal verbeteringen en behoud van de oude ontslagvergoeding. Gezien ook de situatie van Getronics vinden we het totaalpakket daarom goed genoeg om het positief aan u voor te leggen.
U kunt uw stem kenbaar maken via bijgevoegd stemformulier. Via mail kan dat uiteraard ook. U kunt uw stem uitbrengen tot 3 juni.

Reageren
Als u anderszins wilt reageren, vragen heeft of meer informatie wilt, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Nico Passchier. Dat kan via mail: n.passchier@remove-this.cnvdibo.nl of telefonisch: (055) 5772640.