KPMG

CIO verlegt aandacht naar waardevermeerdering met IT

25|05|10 - Uit internationaal KPMG-onderzoek blijkt dat met uitzondering van de financiële sector een meerderheid van de ondernemingen vindt dat IT veel meer moet gaan bijdragen aan het succes van de onderneming.

Bedrijven vinden wereldwijd dat hun IT-investeringen vaker moeten leiden tot innovatie, concurrentievoordeel en extra waarde voor de onderneming en niet louter moeten dienen om een efficiënte bedrijfsvoering mogelijk te maken.

Uit internationaal onderzoek van KPMG onder 450 CIO's van multinationale bedrijven blijkt dat 80% van de bestuurders waardecreatie door het gebruik van IT als topprioriteit op de agenda heeft staan. Daarna pas volgens kostenoptimalisatie, portfoliomanagement en risk & compliance. Sourcing wordt gezien als normaal onderdeel van de bedrijfsvoering en staat relatief laag op de agenda van de CIO.

"Met uitzondering van de financiële sector vindt een meerderheid van de ondernemingen dat IT veel meer moet gaan bijdragen aan het succes van de onderneming. Van de onderzochte CIO's vindt bijna 90% dat een grotere bijdrage van IT aan het succes van de onderneming afhankelijk is van de inbreng van de werknemer en het team, meer dan van applicaties, processen en hardware", constateert Edo Roos Lindgreen, partner bij KPMG IT Advisory. Roos Lindgreen: "Maar mede als gevolg van de kredietcrisis blijft de CIO in de financiële sector de inzet van IT meer richten op risk & compliance en is hij minder gefocust op waardecreatie."

Dat de CIO van vandaag belang hecht aan een grotere rol voor IT bij het succes van de onderneming heeft volgens Edo Roos Lindgreen te maken met twee factoren. Roos Lindgreen: "Ten eerste het geleidelijke herstel van de economie en ten tweede de veranderende focus van de onderzochte bedrijven. De ondernemingen gaan zich minder richten op kostenbeheersing en meer op bijvoorbeeld het vergroten van hun marktaandeel. Daarnaast speelt de vijfde technologische golf een belangrijke rol, de opkomst van social media, mobile devices en cloud computing. Daar kleven overigens ook nieuwe risico's aan en een groot gevaar is dat bedrijven deze risico's in de komende innovatiegolf uit het oog verliezen.

Ten eerste dat je als onderneming investeert in innovatieve IT maar daarmee geld weggooit. We zien steeds vaker dat bedrijven zich in allerlei roekeloze IT-investeringen storten die niet zijn gebaseerd op een duidelijke business case en die achteraf geen resultaat opleveren. Wij verwachten dat CIO's met een innovatie gericht profiel hier beter in zullen acteren, dan CIO's met een meer behoudende instelling.

Een tweede risico is het risico van continuïteit. Als je je als onderneming heel erg afhankelijk maakt van de nieuwe technologie om je klant te bereiken of je klantprofiel op te bouwen, moet je er niet aan denken dat de technologie niet werkt. Daarnaast speelt de vertrouwelijkheid van informatie. Door de opkomst van de social media en mobile devices komt vertrouwelijke informatie steeds vaker op straat en heb je er als onderneming geen controle meer over."

Uit het onderzoek van KPMG blijkt overigens ook dat de toegenomen aandacht voor waardecreatie gevolgen zal hebben voor de IT-diensten die ondernemingen hebben uitbesteed aan externe bedrijven. Roos Lindgreen: "Deze bedrijven zullen onder toenemende druk komen te staan van hun klanten om extra waarde te leveren. En hoewel outsourcing niet meer bovenaan de agenda staat, zullen CIO's scherp gaan letten op de kwaliteit en prijs van de geleverde dienstverlening." Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Andy Bellm, (020) 656 7039.

© 2010 KPMG N.V., registered with the trade register in the Netherlands under number 34153857, is a subsidiary of KPMG Europe LLP and a member firm of the KPMG network of independent member firms affiliated with KPMG International Cooperative ('KPMG International'), a Swiss entity. All rights reserved.