Gemeente Heemskerk


dinsdag, 25 mei 2010

Solide financiële basis voor toekomstige ontwikkelingen

Het college presenteert de voorjaarsnota 2010 waarin de begroting 2010 wordt bijgesteld en vooruitgeblikt wordt naar 2014. In de voorjaarsnota schetst het college welke beleidsprioriteiten het stelt en hoe het daar een solide financiële basis aan geeft.

De voorjaarsnota geeft een beeld van de financiële toestand van de gemeente ten opzichte van de huidige begroting en schets de kaders van het beleid en de financiën voor de komende vier jaar.

Een sluitende begroting en een positief meerjarig financieel perspectief zijn en blijven voor het college harde uitgangspunten. Dit geeft een solide basis voor toekomstige financiële tegenvallers waaronder de verwachtte dalende inkomsten uit het gemeentefonds.

Bij het opstellen van deze voorjaarsnota hebben de eerste effecten van de economische crisis zich laten voelen. Sommige inkomsten en uitgaven vallen tegen, zoals de legesopbrengsten, de uitgaven voor het minimabeleid en de hogere kosten voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning.
Nieuw beleid en vervangingsinvesteringen zijn zeer kritisch tegen het licht gehouden en afgewogen. Desalniettemin wordt een negatief verschil verwacht tussen het beschikbare en benodigde budget, oplopend van een kleine 1,4 miljoen euro in 2012 naar circa 2,2 miljoen euro in 2014. Dit ligt in de lijn van eerdere prognoses omtrent de financiële ontwikkeling.

Het college stelt daarom een pakket van maatregelen voor, waaronder:
* Het fixeren van de prijscompensatie op het niveau van het jaar 2011.

* Het verhogen van de inkoopvoordelen.

* Het (achteraf) ineens afschrijven van bepaalde kredieten.
* Het versneld afschrijven van bepaalde onderhoudskosten.

In totaal moeten de maatregelen leiden tot een besparing van circa EUR 2,5 miljoen euro in 2014.
Hierdoor schetst de voorjaarsnota een positief meerjarig beeld.

De raad behandelt het voorstel van het college op 17 en 23 juni. De vergadering vindt plaats in het gemeentehuis en start op beide dagen om
20.00 uur.

---

Bestanden:
Voorjaarsnota_2010.pdf514 K