FNV Bondgenoten

Havenwerknemers en -werkgevers demonstreren bij Ageon voor havenpensioen

Dinsdag 25 mei 2010 zal een delegatie van havenwerkers en havenwerkgevers gezamenlijk met Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) voor de deur van het hoofdkantoor van Aegon symbolisch een half feestje vieren en een halve fles champagne ontkurken.

Hiermee wordt duidelijk gemaakt dat de problemen rond de havenpensioenen nog maar half zijn opgelost. Het is nu aan Aegon om met haar deel van het geld voor de pensioenen van havenwerkers over de brug te komen.

Het langlopende conflict draait om de vraag van wie honderden miljoenen euro's aan pensioengeld zijn. Werkgevers en vakbonden in de haven, verenigd in de Stichting BPVH, hebben daarover een geschil met verzekeraar Aegon, die het pensioengeld van de havenwerkers beheert. Aegon heeft een aantal jaren geleden pensioenverzekeraar Optas gekocht en heeft hiermee alle verplichtingen ten behoeve van de Optas-verzekerden overgenomen, waaronder een enorm groot bedrag aan extra vermogen; het zgn. beklemd vermogen. Aegon is nog steeds niet bereid om dit extra vermogen aan te wenden voor de pensioenen van de havenwerkers.

Inzet van de Stichting BPVH is, dat de totale waarde van het vroegere Optas wordt gebruikt voor havenpensioenen - bijvoorbeeld voor indexatie van de pensioenen.

Met de Stichting Optas, de oorspronkelijke aandeelhouder van Optas, werd onlangs een akkoord bereikt, waarbij Stichting Optas EUR 500 miljoen heeft overgemaakt aan de Stichting BPHV ten behoeve van pensioenverbeteringen voor de circa 50.000 havenwerkers. "Dat is een klein feestje waard," zegt Ton Jansen, de Voorzitter van de Stichting BPVH. "Maar dan wel voor de deur van Aegon om duidelijk te maken dat we ook de andere helft van het havenpensioengeld willen."

Als Aegon onbereidwillig blijft haar aandeel te betalen, zet de Stichting BPVH verdere juridische procedures door en FNV Bondgenoten zal haar internationale campagne verder opvoeren.

Pieter Omtzigt, Tweede Kamerlid van het CDA, heeft onlangs vragen gesteld in de Tweede Kamer aan de ministers van Financiën en SoZaWe over de schikking tussen Stichting BPVH en Stichting Optas en de weigerachtige houding van Aegon in deze kwestie.