Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 25 mei 2010

Helft patiënten met `schildersziekte' OPS ontstijgt bijstandsniveau niet

UvA-promovendus pleit voor OPS-fonds ter compensatie slachtoffers

Gepubliceerd op 25 mei 2010

De helft van de 470 Nederlanders met het Organisch Psycho Syndroom (OPS), ook wel de `schildersziekte' genoemd, heeft een maandinkomen op of onder bijstandsniveau. Dat blijkt uit onderzoek van Wim Eshuis, promovendus Rechten aan de Universiteit van Amsterdam, die in opdracht van de Vereniging OPS de studie uitvoerde. Met het onderzoek Financiële schade door OPS? is voor het eerst inzicht in de situatie van deze patiënten.

OPS is een werkgebonden aandoening van het centrale zenuwstelsel die kan ontstaan door blootstelling aan (vluchtige) oplosmiddelen en een aantal andere chemische stoffen. Er is meestal sprake van klachten van vergeetachtigheid en geheugenverlies, concentratiestoornissen, moeheid, somberheid en snel geïrriteerd zijn of verhoogde prikkelbaarheid. Soms kampen patiënten ook met oriëntatiestoornissen, depressiviteit of hoofdpijn en ruiken ze minder.

Iets meer dan de helft van de OPS'ers heeft de werkgever aansprakelijk gesteld voor de schade door de beroepsziekte. Zo'n 21 procent van de betrokkenen heeft daarmee succes gehad. Zij ontvingen, na een procedure van gemiddeld vierenhalf jaar, een schadevergoeding van gemiddeld EUR 46.076. Nog eens 21 procent wacht (gemiddeld 6 jaar) op een dergelijke schadevergoeding. De overige slachtoffers van OPS (58%) hebben geen schadevergoeding ingediend of hebben hun eis tot schadevergoeding afgewezen gezien. Eshuis adviseert een OPS-fonds in te stellen waaruit alle slachtoffers gecompenseerd zouden moeten worden.

Aan het onderzoek namen 197 Nederlanders met een OPS-diagnose deel en 37 die vermoedelijk kampen met OPS maar nog in afwachting zijn van nader onderzoek. Het rapport is via onderstaande verwijzing te downloaden.

In Nederland lopen jaarlijks zeker zesduizend werknemers een beroepsziekte op. Over de werk- en inkomenssituatie van deze groep is weinig bekend. Op basis van het aansprakelijkheidsrecht (art. 7:658 BW) kan het slachtoffer een claim indienen bij de werkgever ter compensatie van de financiële schade door de beroepsziekte. Over de mate waarin dat gebeurt en het succes van dergelijke claims bestaat weinig kennis.

Bijlagen

Download rapport