MKB-Nederland

MKB-Nederland: VVD-plan opcenten naar regionale wegen logisch

25 mei 2010
MKB-Nederland: VVD-plan opcenten naar regionale wegen logisch

MKB-Nederland steunt de gedachte van de VVD dat provinciale opcenten, zo lang die er zijn, naar het regionale wegennet moeten gaan.

De koepelorganisatie blijft wel voorstander van betalen voor het gebruik van de weg. De opbrengsten daarvan worden weer volledig in de infrastructuur gestopt. De opcenten verdwijnen bij een dergelijk systeem. Nu zo'n systeem er niet is en de provinciale heffing nog steeds wel, is het logisch dat de opcenten worden besteed aan het onderliggende wegennet.

Er was en is terecht veel aandacht voor de fileproblemen op de grote snelwegen. Maar veel ondernemers ervaren juist de regionale knelpunten als belangrijke belemmering voor hun bereikbaarheid en hun mobiliteit. Daarom is deze VVD-gedachte een goede. MKB-Nederland heeft de afgelopen jaren veelvuldig aandacht gevraagd voor juist deze knelpunten en ook voorstellen gedaan voor het oplossen ervan.

Het voorstel sluit ook goed aan bij de toekomstvisie van MKB-Nederland en VNO-NCW onder de titel "Optimistisch". Die visie gaat uit van een groeistrategie voor de Nederlandse economie. Mobiliteit is daar een belangrijk onderdeel van.