Inspectie voor de Gezondheidszorg


Intensief toezicht op GGZWNB Bergen op Zoom

Nieuwsbericht | 25-05-2010

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) volgt nauwlettend de situatie die is ontstaan bij de geestelijke gezondheidsinstelling GGZWNB te Bergen op Zoom. Reden hiervoor zijn financiële onrust en ingrijpende veranderingen op bestuurlijk niveau. Ervaring leert dat ernstige bestuurlijke en/of financiële problemen potentieel een negatieve invloed hebben op de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg. Op deze wijze kan de inspectie bevorderen en bewaken dat de Raad van Bestuur en Raad van Toezicht hun verantwoordelijkheid voor kwaliteit en veiligheid van zorg blijven waarmaken

Naar verluid heeft GGZWNB een conflict met de bank. Op dit moment zouden de betalingen voor de komende maanden geborgd zijn. In 2009 heeft de inspectie intensief contact gehad met GGZWNB in verband met een langer lopend conflict tussen de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht. De toenmalige Raad van Toezicht is afgetreden. De huidige Raad van Toezicht is recent geïnstalleerd.

Herstel conflict
De inspectie heeft vernomen dat GGZWNB tijdelijk, per 1 juni, een externe manager zal aanstellen die zorg moet dragen voor het herstellen van dit conflict en het realiseren van afspraken met de bank. De instelling verwacht dat dit binnen enkele maanden zal zijn gerealiseerd.

Toezicht geïntensiveerd
Gezien beschreven ontwikkelingen heeft de inspectie besloten om het contact met en het toezicht op GGZWNB de komende maanden te intensiveren. Dit houdt in dat de instelling een risico-inschatting moet maken over de kwaliteit en veiligheid van de patiëntenzorg en hierover periodiek moet rapporteren. Ook volgen regelmatig inspectiebezoeken zodat de inspectie goed zicht heeft op mogelijke risico's voor de sturing op de kwaliteit van de zorg. De resultaten hiervan zijn bepalend voor de mate en de intensiteit van het inspectietoezicht de komende maanden.