Gemeente Ede

Nieuwsberichten

dinsdag, 25 mei 2010

Stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan Kop van de Parkweg

Door: afdeling Communicatie - Fleur Meijers

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan voor de Kop van de Parkweg is op 25 mei door het college vrijgegeven voor inspraak. Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan plan beschrijft niet alleen waar er wat gebouwd mag worden, maar ook hoe hoog er op welke plek gebouwd mag worden. Daarnaast worden de parkeermogelijkheden omschreven. Het beeldkwaliteitsplan geeft inzicht in de gewenste architectonische kwaliteit van het gebied.

De Kop van de Parkweg is dringend toe aan verbetering. De kwaliteit van de openbare ruimte kan veel beter en een groot deel van de bestaande panden verkeert in slechte staat. De gemeenteraad heeft daarom al in december 2009 de belangrijkste kaders voor verbetering van de Kop van de Parkweg vastgesteld. De Kop van de Parkweg moet weer aantrekkelijk worden!

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan gaat, binnen de bovengenoemde kaders van de gemeenteraad, uit van de bouw van circa 85 tot 100 appartementen en circa 3.700 m2 bvo commerciële ruimte. Een aantal bestaande panden in het gebied wordt ingepast in de nieuwbouw. Daarnaast wordt de openbare ruimte opgeknapt.

Burgerparticipatie

Het plan is tot stand gekomen in afstemming met bewoners en ondernemers, vertegenwoordigd in het Wijkoverleg Ede-Zuid (buurtvereniging Oranjepark en ondernemersvereniging Ede-Zuid). Door de omwonenden en ondernemers vroegtijdig te betrekken was het mogelijk om goede ideeën uit de buurt direct mee te nemen in de planvorming Dat heeft een positief effect gehad op de kwaliteit van het plan.

Vervolg

Het stedenbouwkundig- en beeldkwaliteitsplan liggen van 3 juni t/m 30 juni 2010 ter inzage voor alle belanghebbenden en geïnteresseerden. Op 17 juni wordt naar aanleiding daarvan een informatiebijeenkomst georganiseerd zodat iedereen kennis kan nemen van en vragen kan stellen over het plan.

Na vaststelling van het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan in de gemeenteraad (gepland in november 2010) wordt de bestemmingsplanprocedure opgestart. In het bestemmingsplan worden de definitieve bebouwingsmogelijkheden en de bestemmingen van gronden en gebouwen vastgelegd.