Gemeente Eindhoven

Koninklijke Onderscheiding voor mevrouw Marriët Mittendorff

Mevrouw drs. G.M. Mittendorff is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Vanwege de bijzondere verdiensten (lokaal, regionaal en nationaal) op het gebied van o.a. sport en onderwijs van mevrouw Mittendorff (58) heeft Hare Majesteit haar de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau toegekend.

Van april 1994 tot maart 2002 zat mevrouw Marriët Mittendorff voor het CDA in de gemeenteraad. Ze is sinds mei 2002 wethouder en heeft de volgende portefeuilles (gehad):

* 2002: wethouder van Jeugd en Gezin (jeugd en gezin; onderwijs en educatie; sport; gezondheidszorg (consultatiebureaus en jeugdzorg); coördinatie grote stedenbeleid; financiën;

* 2006: wethouder Jeugd en Gezin (jeugd en gezin; jeugd en gezondheidszorg; onderwijs en educatie; cultuur, Van Abbemuseum,sport en recreatie; toerisme,evenementen en centrumzaken; jeugd en techniek; bibliotheek, design.

Het college bestond sinds april 2006 uit (slechts) vier wethouders. Mevrouw Mittendorff was vanaf 2002 de "hoogste in rang": ze was de eerste loco-burgemeester.

Mevrouw Mittendorff realiseerde in Eindhoven een integraal jeugdbeleid door veiligheid, gebiedsgericht werken, openbare orde, ruimtelijke inrichting, gezondheid, welzijn, cultuur en sport te combineren. Nam zij het niet voor de hand liggende beleidsterrein sport mee bij de uitwerking van de Wet Maatschappelijke Ondersteuningen. Werkt zij aan doorlopende leer- en ontwikkelingslijnen voor zowel het onderwijs als de mogelijkheid tot meedoen en talentontwikkeling. Haalt zij voor land en stad aansprekende en economisch belangrijke topsport evenementen binnen (zoals het EK zwemmen 2008). Brengt zij mede het WK voetbal 2018 in beeld. Staat zij voor een regionaal gehandicaptensportbeleid omdat zij goed ziet dat dit beleidsterrein tenminste regionale afstemming vereist. Geeft zij in Eindhoven ruimte aan (inter-)nationaal van belang zijnde ontwikkelingen, zoals de realisatie van de Field labs zwemmen en breedtesport en het Field lab aangepast sporten. Pakt zij uitdagingen aan zoals het met buurgemeenten landelijk op de kaart zetten van het thema kenniswerkers en kinderen met autisme. Staat zij voor een levendige kunst- en cultuurstad met een prominente plaats voor design en een vernieuwend totaalvoorstel cultuur. Bovendien denkt zij bij dit alles aan het scheppen van voorwaarden voor een waardevolle vrijetijdsbesteding en vrijwilligerswerk.

Door haar doortastend optreden effectueerde Eindhoven ontwikkelingen en voorzieningen zoals Spilcentra (brede scholen), Jongerenloket, Centrum Jeugd en Gezin, Opvoedingsondersteuning, School maatschappelijk werk, Bureau voor Sportactiviteiten jeugd, Duale sportdocenten (voorloper Combinatiefunctionaris), de inzet van Combinatiefunctionarissen, Jeugd en techniek talentenprogramma, Behoud schoolzwemmen, International School, School voor moeilijke jongeren, Fontys Sporthogeschool, Politieacademie, ROC-opleidingen, Atelierruimtes voor startende kunstenaars, Banenpool voor sportverenigingen, Sportvoorzieningen voor de breedtesport, het Centrum voor Topsport en Onderwijs, Studentenstad, Jeugdsportfonds, Cultuursportfonds en zoals gezegd de Field laboratoria breedtesport en zwemmen en het Field lab aangepast sporten. Allemaal zaken die plaatselijk van grote betekenis zijn, maar die zeker ook een landelijke uitstraling en voorbeeldfunctie hebben.

Enkele in het oog springende hoogtepunten:

* Bezuinigingsoperatie: in haar eerste periode van het wethouderschap is onder verantwoordelijkheid van mevrouw Mittendorff met succes een fors financieel hervormingsprogramma doorgevoerd (in totaal EUR 30 miljoen !).

* Spilcentra: in het basisonderwijs is met de hoogste prioriteit een vernieuwingsslag doorgevoerd die tot uiting kwam in een bouwstroom van nieuwe schoolgebouwen, de zogenaamde spilcentra (spelen, integreren, leren). Deze brede onderwijsvoorzieningen vormen inmiddels een belangrijk onderdeel van de sociale infrastructuur van diverse Eindhovense wijken. Voor dit vooroplopend beleid heeft wethouder Mittendorff landelijk veel erkenning, waardering en navolging gekregen.

* International School Eindhoven: Al vroeg tijdens haar wethouderschap heeft mevrouw Mittendorff het signaal van het bedrijfsleven opgepakt om nieuwbouw voor de op dat moment verspreid over de stad gehuisveste internationale scholen in Eindhoven te realiseren (primary en secundary schools). Overleg op alle niveaus heeft geleid tot fusie van deze twee internationale scholen, keuze en verwerving van de bouwlocatie, internationale accreditaties van de secundary school van een uitzonderlijk hoog niveau alsmede het programma van eisen voor de nieuwbouw.


* Het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion: Hoewel voorbereid door haar voorganger, wethouder Scherf, moest er nog veel gebeuren aan de totstandkoming van dit stadion. Door haar project- gerichte aanpak is er een prachtige sportaccommodatie voor Eindhoven en ver daarbuiten tot stand gekomen.

Op dinsdag 25 mei 2010 neemt mevrouw Mittendorff - samen met de andere scheidende wethouders - in een bijzondere raadsvergadering officieel afscheid van de gemeente Eindhoven. Bij die gelegenheid reikt de heer R. van Gijzel, burgemeester, de Koninklijke onderscheiding uit.