GroenLinks

Halsema: KRO geeft ongepast stemadvies

Dinsdag 25 mei 2010, 17:50u - Femke Halsema

De KRO informeert haar leden verkeerd in haar brief richting de leden. GroenLinks bezuinigt niet op de publieke omroep, maar wil af van het verzuilde omroepbestel. Ook wil GroenLinks dat publiek geld vooral naar televisieprogramma's gaat en niet naar gebouwen of naar het hoge salaris van managers en bestuurders. "KRO-directeur Koen Becking komt niet op voor de publieke omroep, maar voor zijn eigen belangen. Het is ongepast om zo'n stemadvies te geven in tijden van een economische crisis", aldus Femke Halsema.

GroenLinks hecht zeer aan het publieke belang van de publieke omroep. Zonder publieke omroep geen mooie documentaires, actualiteiten- en discussieprogramma's. In tegenstelling tot het CDA, VVD, D66, SGP en de ChristenUnie bezuinigt GroenLinks daarom niet op de publieke omroep. Want televisie maken is duur, zeker als het om kwaliteitsprogramma's gaat. Maar dan moet het geld wel naar de programma's zelf gaan.

Voor de meeste programma's bij de publieke omroep geldt dat ze zonder publieke financiering niet hadden bestaan. Maar die publieke financiering is niet nodig voor de omroepverenigingen. Belastinggeld moet niet gaan naar de hoge salarissen, grote auto's, dure panden en omroepbobo's. De KRO kwam in april zelf nog in het nieuws omdat zij het afgelopen jaar 1 miljoen aan ontslagvergoedingen mee gaf aan vier van haar medewerkers.

Als het aan GroenLinks ligt stappen we over vijf jaar over op een nieuw stelsel. Er komen twee algemene, reclamevrije televisienetten. Net zoals in Groot Brittannië en Duitsland. Niet de omroepen, maar netredacties bepalen dan de programmering. Net als krantenredacties zijn zij vrij in de keuzes die zij maken. De programma's kunnen zij inkopen bij omroepverenigingen of externe productiehuizen. Dat is een veel efficiëntere en meer gerichte manier om publiek geld te besteden. De programma's kan de publieke omroep inkopen bij omroepverenigingen of externe productiehuizen. "De KRO is blijkbaar bang om die concurrentie aan te gaan", aldus Halsema.