Rechtsbijstandsverzekeraars negeren vrije advocaatkeuze

25/05/2010 17:57

Vereniging ASP

Persbericht van de Vereniging van Advocaten voor Slachtoffers van Personenschade (ASP)

Amsterdam, 25 mei 2010

Rechtsbijstandsverzekeraars negeren vrije advocaatkeuze

In de uitzending van TROS RADAR van gisteravond is gebleken dat 40 % van de door RADAR ondervraagden door hun rechtsbijstandsverzekering niet zijn gewezen op het recht van vrije advocaatkeuze. Dat is in strijd met de wet (Wet op het Financieel Toezicht, WFT). Marco Zwagerman, voorzitter van ASP, de vereniging van erkende letselschadeadvocaten die uitsluitend voor slachtoffers optreden (105 leden), heeft daar in de uitzending op gewezen.

De behandeling van een letselschadezaak, vooral als sprake is van ernstig en/of blijvend letsel, is gecompliceerd en vereist specifieke juridische kennis en ervaring. Dat geldt vooral voor het voeren van procedures in letselschadezaken. ASP is van mening dat rechtsbijstandsverzekeraars in letselschadezaken hun klanten, als er geprocedeerd moet worden, uitsluitend naar erkende letselschadeadvocaten moeten verwijzen. Dat gebeurt nu niet, of onvoldoende. De uitzending van TROS Radar maakte dat duidelijk.

Al eerder besteedde RADAR aandacht aan misstanden in de letselschadepraktijk. In de uitzending van 11 januari jongstleden werd het oneigenlijk gebruik van No Cure No Pay aan de kaak gesteld. Die uitzending heeft aan het licht gebracht dat veel letselschadeslachtoffers ten onrechte een no cure no pay contract sluiten met letselschadebureaus. In het Burgerlijk Wetboek is bepaald dat als de aansprakelijkheid vaststaat de kosten van rechtsbijstand door de aansprakelijke partij (in de praktijk: door diens verzekeraar) moeten worden vergoed, onder voorwaarde dat deze kosten redelijk zijn. Uit de Radar-uitzending bleek dat er letselschadebureaus zijn die, naast vergoeding van hun nota's door de verzekeringsmaatschappij , ook het met het letselschadeslachtoffer overeengekomen no cure no pay percentage opstrijken. Daarmee worden slachtoffers bestolen.

ASP roept letselschadeslachtoffers op die vragen hebben over hun no cure no pay-overeenkomsten, deze kosteloos te laten beoordelen door een ASP-advocaat.

Deze gratis rechtshulp is een initiatief dat LSA, de overkoepelende vereniging van letselschadeadvocaten waarvan de leden van ASP ook lid zijn, na de uitzending van Radar heeft genomen. Aan die oproep is maar beperkte ruchtbaarheid gegeven. Reden waarom ASP er nu bredere aandacht voor vraagt.





http://www.asp-advocaten.nl