Openbaar Ministerie

OM eist 18 jaar tegen moordverdachten Geulstraat

25 mei 2010 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft dinsdag 18 jaar cel geëist tegen twee verdachten voor de moord op een 23-jarige man. Die werd op 9 juli 2009 doodgeschoten op de Geulstraat in Alkmaar. Aanleiding zou een langer lopend conflict zijn tussen hoofdverdachte H.C. en het slachtoffer.

De 28-jarige H.C. heeft bekend het slachtoffer te hebben doodgeschoten. De tweede verdachte die dinsdag terechtstond, de 27-jarige S.B., zou het wapen hebben geleverd, H.C. op de hoogte hebben gehouden van de locatie waar het slachtoffer zich bevond en hebben gezorgd voor een vluchtauto en kleding.

Het slachtoffer zou drugs die hij voor H.C. en een 30-jarige man uit Delft vanuit Suriname zou hebben gesmokkeld achterover hebben gedrukt. Nadat dit conflict leek te zijn gesust zou het slachtoffer iets kwetsends tegen H.C. hebben gezegd. Dit zou hebben geleid tot enkele confrontaties, waardoor H.C. zich naar eigen zeggen bedreigd voelde door het slachtoffer. Op 9 juli heeft H.C. 's nachts ongeveer 2 uur bij de flat aan de Geulstraat staan wachten tot het slachtoffer alleen was. Hij zou met hem hebben willen praten maar zou zich dusdanig bedreigd hebben gevoeld dat hij meermalen op hem heeft geschoten. De officier van justitie gaat echter uit van een vooropgezet plan om het slachtoffer te doden.

Naast de moord worden H.C. en S.B. ook vervolgd voor voorbereidingshandelingen met betrekking tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. In eerste instantie zou het de bedoeling zijn geweest dat het slachtoffer (op 7 juli) zwaar mishandeld werd. Daartoe hadden H.C. en de 30-jarige man uit Delft een wapen geregeld en iemand ingehuurd. Laatstgenoemde, een 28-jarige Rotterdammer, zou er echter met het geld, auto en vuurwapen vandoor zijn gegaan. S.B. zou op de uitkijk staan.

De twee medeverdachten van de voorbereidingshandelingen staan donderdag terecht. Het gaat hier om de 30-jarige man uit Delft en de 28-jarige Rotterdammer.

H.C. stond dinsdag verder nog terecht voor een viertal andere strafbare feiten. Voor ontvoering en mishandeling (in november 2008), het voorhanden hebben van een boksbeugel (oktober 2008) en een poging tot doodslag (op 6 juli 2009) hoorde hij 3 jaar cel eisen.

De rechtbank Alkmaar doet op 22 juni uitspraak in alle zaken.