Gemeente Kampen


* College stelt jaarrekening 2009 voorlopig vast

College stelt jaarrekening 2009 voorlopig vast

25-05-2010
Dinsdag 25 mei 2010 heeft het college van burgemeester en wethouders de jaarrekening 2009 voorlopig vastgesteld. De jaarrekening sluit, na aftrek van een aantal bijzondere inkomsten, met een netto resultaat van EUR 1,8 miljoen.
De jaarrekening is het verantwoordingsdocument van het bij de begroting vastgestelde beleid. Evenals vorig jaar heeft de accountant een goedkeurende verklaring afgegeven.

"Ik ben content met het rekeningoverschot en de goede bestemming die men daarvoor heeft. Wel is duidelijk dat het overschot nagenoeg geheel voor rekening komt van een aantal grote eenmalige meevallers. De structurele begrotingspositie van de gemeente blijft door de aanstaande bezuinigingen onverkort onder druk staan", aldus wethouder financiën Martin Ekker.

Er was sprake van bijzondere inkomsten uit:
· verkoop aandelen Essent;
· niet bestede budgetten van werken waarvan de uitvoering doorloopt in 2010;
· en het kunnen verlagen van een geraamd verlies op de exploitatie van het tuinbouwgebied De Koekoek.

Rekening houdend met die opbrengsten uit bijzondere inkomsten stelt het college aan de raad voor een aantal bijzondere reserveringen te doen: · een bedrag van EUR 2 miljoen wordt toegevoegd aan het parkeerfonds voor de oplossing van de parkeerproblematiek binnenstad; · een bedrag van EUR 0,25 miljoen wordt gereserveerd voor de organisatie van de internationale Hanzedagen in 2017; · een bedrag van EUR 0,3 miljoen wordt gereserveerd voor de oplossing van organisatorische knelpunten;
· een bedrag van EUR 0,5 miljoen wordt gereserveerd voor de oplossing van de problematiek omtrent het multifunctioneel centrum en sportaccommodatie Zalk;
· een bedrag van EUR 1,3 miljoen (verkoop aandelen Essent) wordt bestemd voor de jaren 2011 en verder in het kader van duurzame investeringen in onder andere energie.

Ten aanzien van het dan nog resterende overschot stelt het college voor dit toe te voegen aan het gemeentelijke weerstandsvermogen (de algemene reserve).

Hiermee komt het college tegemoet aan de wens van de raad om te zorgen voor een meer solide financiële positie. Juist in tijden van verkrappende financiële mogelijkheden voor de gemeenten is het zaak het weerstandsvermogen op orde te hebben.

template afbeelding

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |