Gemeente Hoorn

Jaarrekening gemeente Hoorn: één miljoen euro over in 2009

De gemeente Hoorn sluit 2009 af met een positief netto resultaat van 1 miljoen euro dat in de algemene reserve gestort kan worden. Dit blijkt uit de jaarrekening die het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad presenteert. Het college concludeert dat op veel terreinen resultaat is geboekt. Ondanks het positieve resultaat van het afgelopen jaar is het financiële beeld voor de komende jaren negatief.

In de jaarstukken, bestaande uit het beleidsmatige jaarverslag en de cijfermatige jaarrekening, legt de gemeente verantwoording af over de doelstellingen en de daaraan gekoppelde inkomsten en uitgaven over 2009. De jaarrekening sluit af met een positief resultaat van 7,5 miljoen euro. Dat is 4,2 miljoen euro hoger dan vooraf ingeschat. Dit verschil wordt grotendeels veroorzaakt door zaken die voor 2009 gepland stonden, maar uitgesteld of vertraagd zijn. Omdat hier vooraf wel geld voor beschikbaar is gesteld door de raad, zorgt dit voor een groter positief resultaat. Daarnaast waren er eenmalige meevallers. Voor 6,5 miljoen euro doet het college in de jaarrekening voorstellen voor het bestemmen van het resultaat, zodat 1 miljoen euro in de algemene reserve gestort kan worden.

Activiteiten 2009 In het laatste jaar van het vorige college is op verschillende terreinen resultaat geboekt. In het Gouden Hoofd in Blokker is een jeugd- en jongerencentrum gekomen. Het vernieuwde wijkcentrum Grote Waal is in gebruik genomen. Om de werkgelegenheid te stimuleren en om kwetsbare groepen te beschermen is een stimuleringsfonds economische ontwikkeling ingesteld. Er is een Microfinancierings Ondernemingspunt opgezet voor startende ondernemers. Daarnaast is de reclamebelasting ingevoerd voor de stimulering van de lokale economie. Ook zijn de eerste stappen gezet voor stadsmarketing. Op het gebied van sportvoorzieningen zijn drie kunstgrasvelden aangelegd en is de verplaatsing van de hockeyvelden voorbereid

Pas op de plaats Ondanks het positieve resultaat voor 2009 zijn de verwachtingen voor de ontwikkeling van de financiële positie negatief. Het positieve resultaat van 2009 is slechts eenmalig, terwijl we in 2015 een bedrag van 18 miljoen euro structureel bezuinigd moeten hebben. Op de uitkering uit het gemeentefonds wordt gekort, de meerjarenbegroting laat een flink tekort zien en er moet ruimte komen voor nieuw beleid. De komende jaren moeten we dus een pas op de plaats maken, aldus wethouder Financiën Ronald Louwman.

Bestemming resultaat In de jaarrekening doet het college van burgemeester en wethouders voorstellen voor de bestemming van 6,5 miljoen euro van het resultaat. Het college wil 1 miljoen euro voor de Poort van Hoorn gebruiken en 1,9 miljoen euro voor het onderhoud van wegen in de komende jaren. Voor het onderhoud van de zwembaden wil het college 800.000 euro bestemmen. Daarnaast is een groot deel van het resultaat bedoeld voor de uitvoering van uitgestelde of vertraagde activiteiten uit 2009.

Uitgestelde en vertraagde activiteiten Het verwachte resultaat was 3,3 miljoen euro. Dat het resultaat uiteindelijk hoger uitvalt, 7,5 miljoen euro, is onder andere veroorzaakt door uitstel en vertraging in de uitvoering. Voorbeelden van uitstel of vertraging zijn: de uitvoering van het bedrijfsplan Museum Stoomtram, werkzaamheden voor aanleg natuurpark Blokweer en de uitvoering van de wijkplannen die doorlopen in 2010. De start van het Centrum Jeugd en Gezin is ook vertraagd, de werkzaamheden en uitgaven schuiven door naar 2010. De invoering van de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo) is uitgesteld door het rijk. Daarbovenop zijn er eenmalige meevallers zoals de kosten van schuldhulpverlening die de gemeente uit rijksmiddelen heeft kunnen betalen en de teruggave van te veel betaalde BTW voor gehandicaptenvervoer. Ook heeft de gemeente Hoorn in 2009 een extra uitkering uit het gemeentefonds gekregen over de voorgaande jaren. Bij elkaar zorgt dit voor een hoger resultaat dan vooraf gedacht.

Accountantsverklaring Net als in voorgaande jaren is de jaarrekening getoetst door de accountant en zowel qua getrouwheid als qua rechtmatigheid goedgekeurd. Dit geeft aan dat het financieel beheer van de gemeente Hoorn voldoet aan alle geldende wetten en regels.

Bespreking jaarstukken De auditcommissie behandelt de jaarstukken 2009 in een aparte vergadering op woensdag 2 juni aanstaande. Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad de stukken in de vergadering van woensdag 23 juni. Vanaf woensdag 26 mei liggen de stukken voor iedereen ter inzage bij de voorlichtingsbalie in het stadhuis. Ze zijn ook te vinden op www.hoorn.nl.

Bekijk de jaarrekening en de daarbij behorende bijlagen ook online.