Ingezonden persbericht

Is de iPad de nieuwe openbare bibliotheek?
Masterclass over de bibliotheek van de toekomst

De iPad komt binnenkort naar Nederland. Apple heeft aangekondigd deze multi eReader met 30.000 gratis boeken te vullen. Sanoma zal al haar tijdschriften in een iPad versie aanbieden. Wat is de rol van de openbare bibliotheek? Is de iPad de nieuwe publieke leeszaal geworden en moet de 'bieb' haar andere kernfuncties (zoals ontmoeting en debat) meer dan ooit ontwikkelen en inzetten? En wat is de nieuwe rol van de bibliotheekmedewerker?

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij biedt een Masterclass Bibliotheek van de Toekomst Bootcamp, geschikt voor directies en beleidsmedewerkers. De openbare bibliotheek is gevraagd om hét mediawijsheid-loket van Nederland te worden. Recent, tijdens de netwerkbijeenkomst (24 maart j.l.) van het Expertisecentrum Mediawijsheid, wordt de openbare bibliotheek zelfs het Huis Van De Mediawijsheid genoemd. Hóe kan dit huis eruit zien? Welke bouwstenen zijn er nodig? Welk cement houdt het huis overeind? Hoe kan de bibliotheek zich ontwikkelen nu zij door Google en Apple links en rechts dreigt te worden ingehaald? Tijd voor een Masterclass annex 'bootcamp'.

De Nationale Academie voor Media & Maatschappij heeft futurist Marcel Bullinga gevraagd deze 'bootcamp' te geven. Bullinga's visie biedt houvast om als het gaat om de bibliotheek van de toekomst. Hij dwingt ons om verder te kijken dan alleen het thema mediawijsheid. In het Bibliotheekblad deed Bullinga reeds uitspraken als: 'De Bibliotheek van de Toekomst is een Toeristische Trekpleister en Schoolcafé. De Bibliothecaris van de Toekomst is dj, psychotherapeut of Google-werknemer.'

De aftrap van deze masterclass wordt gegeven op dinsdagmiddag 25 mei in de OBA te Amsterdam, waarna in het najaar 2010 en voorjaar 2011 nog verschillende zullen volgen.

Informatie
Masterclass Bibliotheek van de Toekomst Bootcamp
Tijdstip: 13.00- 17.00 uur
Locatie: OBA Amsterdam, zie www.oba.nl
Kosten: ¤ 165,-
Doelgroep: directies en (beleids)medewerkers van de openbare bibliotheken



Ingezonden persbericht