Raad van State


dinsdag 25 mei 2010
11.30 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Utrecht van het bestemmingsplan 'Het Groene Woud' van de gemeente Woudenberg. Het bestemmingsplan maakt de aanleg mogelijk van een nieuwe woonwijk met ruim 400 woningen mogelijk ten noordoosten van Woudenberg. Manege Groenewoude vreest dat zij in haar bedrijfsvoering wordt beperkt, omdat er binnen een straal van 100 meter van de manege woningen kunnen worden gebouwd. De Stichting Woudenberg Natuurlijk is het vooral niet eens met het aantal woningen dat gebouwd kan worden. Daarom komen zij tegen de provinciale goedkeuring van het plan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook twee andere inwoners komen tegen de goedkeuring in beroep. Zij zijn vooral bang voor licht-, geluids- en verkeersoverlast. (zaaknummer 200904789/1)

13.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het dagelijks bestuur van het stadsdeel Osdorp van de gemeente Amsterdam heeft verleend voor de bouw van een distributiecentrum aan de Maroastraat op het Airport Business Park Amsterdam. Een echtpaar uit de hoofdstad verzet zich tegen de bouwplannen. Zij vinden dat het distributiecentrum niet op deze locatie gebouwd hoeft te worden, omdat het bedrijf niet is verbonden met Schiphol. Verder vrezen zij voor geluids- en stankoverlast van vrachtwagens. De rechtbank in Amsterdam verklaarde in september 2009 een eerder beroep van het echtpaar ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 20908368/1)

14.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Schiermonnikoog heeft opgelegd aan een bewoner van het eiland. Het gemeentebestuur wil dat de man een gebouw aan de Langestreek Om de Noord niet langer gebruikt om in te wonen. Het gebouw staat achter de woning van de ouders van de man. Volgens het gemeentebestuur is het gebouw bestemd voor bedrijven en mag er niet in gewoond worden. De man vindt dat de dwangsom niet opgelegd mocht worden, omdat de gemeente de woning zou kunnen legaliseren. Verder had de gemeente volgens hem rekening moeten houden met het feit dat hij als mantelzorger voor zijn ouders zorgt en daarom dichtbij zijn ouders moet wonen. De rechtbank in Leeuwarden heeft in september 2009 een eerder beroep van de man ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komt hij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200908240/1)

14.00 uur

Zitting over de milieuvoorschriften die het college van burgemeester en wethouders van Groningen heeft vastgesteld voor een restaurant en sociëteit aan de Oude Boteringestraat in Groningen. Het gemeentebestuur vindt dat de sociëteit te veel lawaai maakt. Daarom heeft het onder meer bepaald dat er geen 'live' muziek meer mag worden gemaakt. Ook moet alle geluidsapparatuur worden aangesloten op geluidsbegrenzers. Verder mag het terras niet gebruikt worden en moeten de deuren en ramen gesloten blijven. Volgens de Hanze Sociëteit Groningen zijn deze voorschriften te streng en zijn ze niet nodig om aan de geluidsvoorschriften te voldoen. Daarom komt zij tegen de milieuvoorschriften in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905761/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.