Vakcollege Zorg levert vakkanjers voor de verzorgende beroepen

25/05/2010 08:00

Vakcollege

Vakcollege Zorg levert vakkanjers voor de verzorgende beroepen

Na het succes van de Vakcolleges Techniek nu ook Zorgcolleges

25 mei 2010, Den Haag.

Vandaag geeft Ab Klink, minister van VWS samen met Marja van Bijsterveldt, staatsecretaris OCW, het startsein voor een nieuwe kwaliteitsopleiding voor de zorg, het Vakcollege Zorg.

Het Vakcollege Zorg is het zusje van het zeer succesvolle Vakcollege Techniek (kwaliteitsopleiding niveau 2,3 en 4), waarvan er nu in Nederland 38 actief zijn en het komende schooljaar zelfs tegen de 60. Per school leidt de kwaliteitsformule van het Vakcollege gemiddeld tot een 50 procent hogere instroom van leerlingen en tot een hoge betrokkenheid van leerkrachten, bedrijven, ouders en leerlingen. Dat zelfde doel, meer leerlingen èn meer kwaliteit, wordt nagestreefd met de Vakcolleges Zorg, die volgens dezelfde publiek-private formule worden neergezet.

Ook de start van de Zorgcolleges wordt mogelijk gemaakt door een publiek private samenwerking van de ministeries OCW en VWS, onze leadingpartner het Uitzendconcern USG People, Stichting Instituut Gak, Innovatiefonds Zorgverzekeraars en zorginstellingen en niet te vergeten de scholen. Combinaties van VMBO's en ROC's, ouders en zorginstellingen hebben aangedrongen op deze nieuwe Zorgcolleges, na hun eerdere positieve ervaringen met de Vakcolleges techniek.

Deze zorg-opleiding is net als het Vakcollege Techniek een doorlopende leerlijn voor jongeren die in 6 jaar (op)leidt en begeleidt naar een baan in de zorg op MBO-2 en -3 niveau. Centrale elementen van de opleiding zijn vaktrots, ambitie en traditionele respectvolle relaties tussen leermeesters, leerlingen en bedrijven. Voor de nieuwe scholen wordt net als voor de Vakcolleges Techniek nieuw lesmateriaal ontwikkeld dat intelligente dwarsverbanden legt tussen praktijk en theorie. De praktijk wordt leidend, omdat bij de Vakcolleges Techniek is gebleken dat meer praktijk ook leidt tot betere theoretische kennis.

Het schooljaar 2010/2011 wordt een pilotjaar. Er wordt gestart met 10 scholen en alle accent ligt op de ontwikkeling van nieuw lesmateriaal, de kennismobilisatie bij de docenten en de participatie van de zorginstellingen. In 5 jaar tijd moet Nederland zo'n 60 Zorgcolleges rijker zijn.

Voormalig Voorzitter van MKB Nederland en van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, Hans de Boer, is één van de oprichters van de Vakcolleges: "Het succes van het Vakcollege Techniek is overweldigend. Aan een kant fantastisch dat daardoor al zo snel ook de roep om Zorgcolleges is ontstaan. Maar het is ook een zware uitdaging. Want we doen dit allemaal met een klein team, en het kan nooit goed gaan zonder steun van de leerkrachten, de scholen en de subsidiërende bedrijven en instellingen. En de zorg is toch weer anders dan de marktsector. Uit mijn periode van de Taskforce Jeugdwerkloosheid weet ik dat zorginstellingen aan de ene kant staan te springen om mensen, aan de andere kant vinden ze het moeilijk om jonge mensen in leerbanen te begeleiden".

Minister Klink: "We doen dit om te zorgen voor voldoende vakkrachten in de zorg. Als de ontwikkelingen van de afgelopen jaren zich onveranderd voortzetten, zullen er tot 2020 circa 500.000 werkenden in de zorg bij moeten komen. Dat aantal is in een context van vergrijzing beduidend hoger dan de stijging van het totale arbeidsaanbod in Nederland met 250.000 personen.

Met de steun aan de Vakcolleges Zorg doe ik een oproep aan de instellingen om per Zorgcollege een vriendenkring van bedrijven te vormen die stage en begeleidingstrajecten mogelijk maken als opstap naar een vaste baan. Vaktrots en baanzekerheid moeten het succes worden van de Vakcolleges Zorg en daardoor van de zorg zelf.

Staatsecretaris Van Bijsterveldt:

"Voor de toekomst zijn er meer handen nodig aan het bed. Medewerkers die enthousiast zijn over hun vak en graag mensen helpen. Alleen met voldoende personeel blijft de zorg toegankelijk. Ik heb gezien bij de Vakcolleges Techniek dat vakkundigheid centraal staat, het enthousiasme er af spat en inspirerend is voor jongeren. Ik verwacht dat ook van de Vakcolleges Zorg. Op die manier blijft de zorg van goede kwaliteit gewaarborgd. Veel succes!".

Het Zorgcollege is een zesjarige doorlopende leerlijn in de zorg, waarbij vmbo, mbo en instellingen zich gezamenlijk inzetten voor de ontwikkeling van talenten van jongeren. De jongeren worden in zes jaar opgeleid naar waardevolle beroepen in de zorg waarvoor in de regio werkgelegenheid is. Dit initiatief, dat uit gaat van een landelijke formule, zorgt ervoor dat jongeren weer de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen en trots te laten zijn op hun beroep. Het doel is dat in het schooljaar 2012-2013 tenminste 30 Zorgcolleges, met minimaal 2500 leerlingen, actief zijn.

Het initiatief Vakcollege Zorg wordt financieel gesteund door het ministerie van VWS, Stichting instituut Gak en het Innovatiefonds Zorgverzekeraars, respectievelijk 1,5 milj, 327.000 en 250.000 euro.

Het ministerie van OCW, ActiZ, en VGN hebben hun steun betuigd over dit initiatief.





http://www.hetvakcollege.nl