Trots op Nederland

Nieuws

24 mei 2010 | TROTS OP NEDERLAND STEUNT DE VPPG

Den Haag, 24 mei 2010

TROTS OP NEDERLAND STEUNT DE VPPG

De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG) zou graag zien dat in de Tweede Kamer meer aandacht zou zijn voor de belangen van haar leden. De lokale democratie wordt ondermijnd door de gesloten cultuur en het eigen belang van de traditionele politieke landelijke partijen.

De VPPG heeft een aantal directe aandachtspunten benoemd. Een van die zaken is het subsidiestelsel voor politieke partijen in Nederland. Op dit moment vallen lokale partijen in Nederland buiten de regeling. Zij kunnen, in tegenstelling tot de landelijke partijen, geen financiële ondersteuning krijgen voor bijvoorbeeld verkiezingscampagnes. (zie de Wet subsidiëring politieke partijen (Wspp))

Trots op Nederland vindt dat de lokale partijen in Nederland met goede argumenten kunnen aantonen dat hun belangen door de Haagse politiek onvoldoende worden onderkend en behartigd. Trots volgt dan ook met grote belangstelling de voortgang van de rechtszaak, die de VPPG heeft aangespannen tegen de Nederlandse Staat betreffende de Wspp en waar op 2 juni a.s. de Staat met een Conclusie van Antwoord moet komen.

Daarnaast is Trots op Nederland het met de VPPG eens dat meer helderheid en openheid moet komen in de totale kosten van het huidige bestuurlijke en volksvertegenwoordigend systeem in Nederland. Op de bestuurlijke drukte kan nog veel bezuinigd worden met tegelijkertijd een kwalitatieve verbetering van onze grondwettelijke democratie. Trots op Nederland vindt dat er spoedig een Wet moet komen die de financiële en organisatorische structuur vastlegt voor alle politieke partijen in Nederland.