Ingezonden persbericht


NJR

ONDER EMBARGO TOT DINSDAG 25 MEI 16.00 UUR

PERSBERICHT
Utrecht, 25 mei 2010

Geëmancipeerder denken wint terrein onder jongeren Maar ze verwachten later toch een traditioneel rollenpatroon

De zorg voor het huishouden, de kinderen en het aantal dagen dat ze gaan werken; jongeren verwachten later nog steeds een traditioneel rollenpatroon. Ondanks dat ze het liever anders zouden willen doen. Dit en meer blijkt uit het onderzoek 'Later! Verkent keuzes voor de toekomst' van NJR. Het onderzoek is vandaag aangeboden aan staatssecretaris Marja van Bijsterveldt. Er is zowel kwantitatief als kwalitatief onderzoek uitgevoerd onder 1941 jongeren van het NJR Panel en het panel van Qrius. Het onderzoek is gefinancierd met een subsidie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Keuzes en verwachtingen ten aanzien van het gezin en het huishouden Ruim een kwart van de jongeren (26%) wil de verdeling van huishoudelijke en opvoedkundige taken later anders doen dan dat hun ouders het nu doen. Dit geldt vooral voor jongeren uit gezinnen waarin de moeder veel taken op zich neemt. Met name meisjes van niet-Nederlandse ouders willen het anders gaan doen dan hun ouders. Hierin verschillen ze sterk van hun Nederlandse leeftijdsgenoten (50% tegenover 35%). Maar voor jongens van niet-westerse ouders geldt dit niet, 45% wilt het niet anders doen dan hun ouders. Ondanks dat de wensen over het huishouden en de zorg later progressief zijn, zijn de verwachtingen nog vooral volgens het traditionele rollenpatroon. 37% van de meisjes verwacht meer te gaan doen in het huishouden dan jongens. Veel jongens (37%) denken daar net zo over. Ook verwacht 22% van de meisjes meer te gaan zorgen voor de kinderen dan hun partner. 17% van de jongens denkt daar ook zo over, ondanks dat zowel jongens als meisjes de zorg gelijkwaardig willen verdelen. Van de jongens geeft 84% aan kinderen belangrijk te vinden en ook doordeweeks met ze te willen spelen. Echter geven jongens er de voorkeur aan hun vrije tijd met hun partner te besteden, terwijl meisjes in hun vrije tijd liever iets met de kinderen gaan doen.

Keuze en verwachtingen ten aanzien van werk
Een leuke baan is voor de meeste jongeren belangrijker dan een hoog salaris. Onder jongens van niet-westerse ouders staat een hoog salaris wel op de eerste plaats. Meisjes vinden een eigen salaris belangrijk. Het aantal dagen dat jongeren willen werken, verschilt van het aantal dagen dat hun ouders werken. Er is een sterke verschuiving naar minder werken voor jongens en meer werken voor meisjes. 83% van de meisjes willen drie of meer dagen gaan werken later, ten opzichte van 56% van hun moeders die dit doen. Van de jongens wilt 53% fulltime werken, tegenover 71% van hun vaders.

Als er later kinderen komen, willen jongeren niet stoppen met werken. Meisjes willen wel zonder uitzondering minder gaan werken, jongens niet. De redenen hiervoor zijn dat gedacht wordt dat mannen meer verdienen dan vrouwen, vrouwen vaker flexibele banen hebben en vrouwen beter zijn in zorgen. Zowel jongens als meisjes gaven deze redenen aan. Ook blijkt dat jongeren hun kinderen niet de kinderopvang willen sturen. Dit komt voornamelijk doordat jongeren hier zelf negatieve ervaringen mee hebben en ze het duur vinden.

Reactie staatssecretaris
"De uitkomst van het onderzoek laat zien dat jongeren graag samen voor hun kinderen willen zorgen, het anders willen doen dan hun ouders, maar dat het nog maar de vraag is of dat lukt. Ik geef ze mee: denk in kansen, niet in beperkingen. Een gezin met jonge kinderen en twee werkende ouders is flink aanpoten. Maar als je wil, is het goed te regelen. Als je bijvoorbeeld allebei vier dagen gaat werken, houd je alle opties voor een carrière open,'' aldus staatssecretaris Marja van Bijsterveldt.

Noot voor redactie,