Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 25 mei 2010  |


1. Financieel toezicht
De Brabantse gemeenten zijn tevreden over de nieuwe wijze van toezicht houden op de begroting door de provincie. Dat blijkt uit de evaluatie van de proef met terughoudend financieel toezicht. Voor de provincie levert de nieuwe werkwijze ook voordelen op doordat er minder mensen nodig zijn. Wel zijn er kanttekeningen, terughoudend toezicht van de provincie betekent dat het toezicht binnen de gemeente door de Raad op de begroting van groter belang wordt. Het blijft noodzakelijk voor de provincie om goed te communiceren met de gemeenten en het gunstige economische tij van destijds heeft mogelijk invloed gehad op de uitkomsten van de proef. Dat blijkt uit een evaluatie die GS aan de statencommissie Bestuur en Middelen en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zenden.

2. Contract Hilvarenbeek
Tegenover het door de provincie opstellen van een inpassingsplan voor Beekse Bergen stelt de gemeente een aantal tegenprestaties. Dat wordt vastgelegd in een contract tussen provincie en gemeente. Het gaat om de herziening van het bestemmingsplan buitengebied, het intrekken van ongebruikte milieuvergunningen voor intensieve veehouderijen, het realiseren van de afwaartse beweging en landbouwontwikkelingsgebieden en de uitvoering van dorpsontwikkelingsplannen.

3. Startnotitie inpassingsplan Beekse Bergen
Met een startnotitie informeren GS de Statencommissie Ruimte & Milieu over het plan om een inpassingsplan te maken voor Beekse Bergen. Daarin staan de uitbreidingsplannen van het attractiepark en hoe GS het inpassingsplan gaan opstellen.

4. Pompveld en Kornsche Boezem
GS sturen het Natura 2000 ontwerp-beheerplan Pompveld en Kornsche Boezem naar de provincie Gelderland. Die provincie neemt het bestuurlijk voortouw voor het totale gebied Loevestein, Pompveld en Kornsche Boezem. Na een Gelderse adviesronde voor gemeenten en waterschappen volgt de inspraakprocedure.

5. Verordening stikstof en Natura 2000
De verordening stikstof en Natura 2000 maakt het mogelijk om een forse reductie van de stikstofemissies uit de veehouderij te realiseren en de impasse rond de vergunningverlening voor veehouderijen in de buurt van Natura 2000 te doorbreken. De verordening is een uitwerking van een convenant tussen de provincies Brabant, Limburg, de Brabantse en Limburgse land- en tuinbouworganisaties, de Brabantse Milieufederatie, de Landschappen uit beide provincies, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Stuurgroep Dynamisch Platteland uit september 2009. De verordening die GS nu naar Provinciale Staten zenden stelt extra technische eisen aan nieuwe stallen, de aanpak van piekbelastingen rond Natura2000-gebieden en het salderen via een door de provincie beheerde depositiebank. GS maken om de handhaving te garanderen een aantal werkafspraken met de regionale milieudienst.

6. Vragen bomenkap gemeente Rucphen
De provincie is op de hoogte van een illegale bomenkap in de gemeenten Rucphen en is bezig met een strafrechtelijk onderzoek. De minister van LNV zal naar aanleding van de rapportage van de provincie een herplantplicht opleggen. Er is geen sprake van een subsidierelatie tussen de provincie en de eigenaar van de gronden. Dit antwoordden GS op vragen van D66 over deze kwestie.

7. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Boxmeer voor een appartementengebouw voor starters genaamd: Live your Loft.


---- --