Ingezonden persbericht


Voor- en tegenstanders vleestaks in debat

Een verhoging van het btw-tarief op vlees, wat levert dat op? Is zo'n vleestaks vooral goed voor de schatkist, of draagt een hoger btw-tarief ook bij aan een duurzamere veehouderij? Over deze en andere vragen gaat het lunchdebat op dinsdag 25 mei in het kader van de populaire Room for Discussion-debatserie aan de economiefaculteit van de Universiteit van Amsterdam.

Deelnemers zijn:
Niko Koffeman, Eerste Kamerlid Partij voor de Dieren

Han Swinkels, manager dierlijke sectoren LTO Nederland

Esther-Mirjam Sent, hoogleraar Economie Radboud Universiteit

Jan Mulder, van 1995 tot 2009 Europarlementariër voor de VVD

De vleestaks staat weer volop in de belangstelling. Een groep van ruim honderd hoogleraren, onder wie Esther-Mirjam Sent, pleitte er onlangs voor in een manifest over duurzame veeteelt. Ook D66, GroenLinks, ChristenUnie en de Partij voor de Dieren houden in hun verkiezingsprogramma's een pleidooi voor een hoger btw-tarief op vlees.

Demissionair minister Gerda Verburg deed een vleestaks eerder dit jaar nog af als een ordinaire lastenverhoging. "Je vangt wat meer geld voor de schatkist. Maar ik heb liever dat mensen kiezen voor kwaliteit en dat de boeren daar een goede prijs voor krijgen. Dat helpt vele malen beter dan de vleestaks", stelde Verburg.

Het Centraal Planbureau (CPB) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zijn ook niet erg overtuigd van het nut van een taks. "Toepassing van het algemene btw-tarief op vlees levert het rijk circa 0,6 miljard euro aan inkomsten op, maar heeft een gering effect op de milieudruk", zeggen de bureaus in hun donderdag verschenen doorrekening van de verkiezingsprogramma's. Een hoger tarief zou slechts een minimale afname van de vleesconsumptie in ons land tot gevolg hebben, die gecompenseerd zou worden door een verhoging van de export van vlees.

Koffeman, Mulder, Swinkels en Sent gaan onder leiding van Imre Végh met elkaar en met het publiek in debat over de vleestaks en duurzame veehouderij. Toegang is gratis.

Plaats: de E-hal van de faculteit Economie van de UvA aan de Roetersstraat 11 in Amsterdam. Zie http://vl.am/RC6 Tijd: van 12.30 uur tot 13.45

Het manifest van de groep hoogleraren over duurzame veeteelt is hier te lezen: http://vl.am/o2h

Deze Room for Discussion komt tot stand in samenwerking met de Derde Kamer, een project over internationale samenwerking. Een van de aanbevelingen van de Derde Kamer gaat over vlees. Meer info: http://vl.am/KjA

----------------------------------
Noot voor de redactie,