De CINEMAR Awards 2010 uitgereikt in Rotterdam:


Volle waardering voor Marokkaanse films

ROTTERDAM, 20100525 -- In het filmtheater Cinerama te Rotterdam zijn tijdens de feestelijke afsluitingsdag van het Marokkaans Filmfestival CINEMAR de CINEMAR Awards 2010 uitgereikt voor de beste film, de beste acteur, de beste actrice en de beste regisseur. De prijzen werden onder meer uitgereikt door burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Voor de CINEMAR Awards competitie 2010 waren de volgende films geselecteerd: Kherboucha van Hamid Zoughi; Les temps des camarades van Mohamed Chrif Tribak; Histoire d`un Lutteur Mchaouchi van Mohammed Ahed Bensouda; Oulad Lablad van Mohamed Ismail en Les Oublies de l`histoire van Hassan Benjelloun.

Een onafhankelijk internationale jury bestaande uit Bernadette Laumans (Nederland), Mustapha Ramdani (Marokko), Omar Benkhemmar (Marokko), Karim Traïdia (Nederland) en Bouchra Ijourk (Marokko) maakte de winnaars van de awards bekend. Deze werden toegekend aan: Houda Sedki, beste actrice voor haar rol in "Kherboucha"; Abderrahim Maniari, beste acteur voor zijn rol in "Les Oublies de l'histoire"; voor de beste regie ontvingen Hassan Benjelloun (Les Oublies de l'histoire) en Mohammed Ahed Bensouda (Histoire d`un Lutteur Mchaouchi) een award. De award voor de beste film werd gewonnen door de film Les Oublies de l`histoire. Het publiek, die de filmvoorstellingen de afgelopen dagen massaal bezocht, heeft de publieksprijs toegekend aan de film Oulad Lablad van Mohamed Ismail.

In het programma werden drie bekende Marokkaanse acteur geëerd: Mohamed Hassan Eljoundi, Naima Elmchrki en Touria Jabran. Ze ontvingen een award voor hun bijdrage aan de ontwikkeling van de Marokkaanse toneel en cinematografie.

De Marokkaanse filmindustrie produceert jaarlijks tussen de twaalf en zestien lange films en tien tot vijftien korte films. Een zeer klein deel van deze films wordt in Nederland vertoond. Het Marokkaans Filmfestival CINEMAR heeft als belangrijkste doel de beste Marokkaanse films te presenteren, die gemaakt zijn door Marokkaanse regisseurs binnen of buiten Marokko. Met de uitreiking van de CINEMAR Awards bevestigt Stichting Al Jisr, organisator van CINEMAR, de groeiende waardering en erkenning voor de harde werkers in een land en filmindustrie in ontwikkeling.

CINEMAR 2010 is de komende dagen nog te zien in Schiedam, Vlaardingen en Den Haag. Daarna, in de CINEMAR Wijkeditie, worden filmvoorstellingen in samenwerking met zelforganisaties uit de verschillende Rotterdamse deelgemeentes georganiseerd. De culturele diversiteit, zo onzichtbaar in de vele podia van Rotterdam, heeft in het werk van Stichting Al Jisr een onvermoeibare bondgenoot.
Het complete programma van CINEMAR 2010 staat op de site van het festival: www.cinemar.nl.

CINEMAR





Ingezonden persbericht