Ingezonden persbericht


Persbericht

Almere, 25 mei 2010

Veel informatie en handige checklists op www.ffntest.nl

Nieuwe website over fFN Test waarmee vroeggeboorte wordt opgespoord

De nieuwe website www.ffntest.nl geeft informatie over de Fetal Fibronectin Test van Hologic. Met deze test kan een mogelijke vroeggeboorte vanaf de 22e zwangerschapsweek worden vastgesteld. Vroeggeboortes zijn de meest voorkomende oorzaak van gezondheidsproblemen bij pasgeboren kinderen. Op de website zijn onder meer antwoorden op veelgestelde vragen en een veelheid aan achtergrondinformatie te vinden, maar ook checklists met symptomen en er kunnen vragen worden gesteld aan specialisten. De fFN (Fetal Fibronectin) Test is geheel nieuw in Nederland en wordt op dit moment door het Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam (AMC) toegepast. Binnenkort zullen er meer ziekenhuizen volgen. Deze zijn dan te vinden op de website.

Ongeveer 5 procent van de zwangere vrouwen wordt tijdens de zwangerschap geconfronteerd met vroegtijdige weeën. Normaal zouden al deze vrouwen worden opgenomen in het ziekenhuis en iets meer dan de helft zou behandeld worden met weeënremmers. Dankzij de fFN Test kan een derde van de opnames en het medicatieverbruik worden verminderd. Het geeft zwangere vrouwen zekerheid en voorkomt onnodige behandelingen met geneesmiddelen, bedrust of ziekenhuisopname. De test kan dus heel veel ongeruste zwangere vrouwen vertrouwen geven op een goede afloop.

Vroeggeboorte

Een volledig voldragen zwangerschap duurt 38 tot 42 weken. Een geboorte voor de 37e week wordt een vroeggeboorte genoemd. In 2007 werden er in Nederland 180.000 baby's geboren, waarvan 7 tot 8 procent voor de 37e zwangerschapsweek. Dat betekende circa 14.400 te vroeg geboren baby's.

ffntest.nl

Via de website kunnen vragen worden gesteld, die door specialisten worden beantwoord. Verder kan er foldermateriaal worden aangevraagd en zijn er checklists met symptomen van een mogelijke vroeggeboorte en een lijst met voorbereidingen die getroffen kunnen worden. Het is voor zwangere vrouwen belangrijk om de symptomen en risicofactoren van een vroeggeboorte te herkennen. Wanneer een zwangere vrouw een van deze symptomen of risicofactoren herkent kan ze haar gynaecoloog of verloskundige om de fFN Test vragen. Op deze manier wordt de onzekerheid over een mogelijke vroeggeboorte weggenomen. Dit voorkomt onnodige stress en spanningen bij zwangere vrouwen.

Veel informatie over werking fFN test

Behalve de checklists bevat www.ffntest.nl veel achtergrondinformatie. Zo wordt uitgelegd wat een vroeggeboorte is en wat dit kan betekenen voor het kind. Uiteraard is daarbij ook aandacht voor de werking van de fFN Test, die wordt afgenomen door een gynaecoloog of verloskundige. De test werkt volgens een heel eenvoudig principe. Tijdens de zwangerschap kleeft de vruchtzak tegen de binnenzijde van de baarmoeder door middel van een kleefstof: foetaal fibronectine (fFN). In een normale zwangerschap komt deze foetaal fibronectine slechts los in de laatste week voor de geboorte en kan op dat moment gemeten worden in de vaginale afscheiding met een eenvoudig uitstrijkje. Bij vrouwen die een verhoogd risico hebben op vroeggeboorte wordt deze stof veel vroeger dan normaal, tussen de 22e en 35e zwangerschapsweek, aangetroffen in de vaginale afscheiding.

Indien de testuitslag negatief is betekend dit dat met 99,2 procent zekerheid kan worden vastgesteld dat de vrouw de komende twee weken niet zal bevallen. De test is twee weken geldig en moet vervolgens worden herhaald. Een positieve uitslag geeft een reële kans op een vroeggeboorte. De gynaecoloog kan dan direct een adequaat medisch plan opstellen.

Noot voor de redactie,