Persbericht

Alexander Keijzers naar Pinksterpodium
Clio Cup na leerzame raceles topcoureur

Wenum-Wiesel, 25 mei 2010 - Autocoureur Alexander Keijzers heeft afgelopen weekend tijdens de Pinksterraces op Circuit Park Zandvoort voor succes gezorgd. De 22-jarige inwoner van Wenum-Wiesel (gemeente Apeldoorn) boekte voor de tweede keer dit seizoen een podiumplaats in de Olympische klasse van de Renault Clio Cup. ,,Over dit resultaat ben ik meer dan tevreden'', aldus Keijzers.

Nadat Alexander Keijzers tijdens het vorige raceweekend op het Belgische Spa-Francorchamps de nodige pech had meegemaakt, wilde de Gelderlander zich op Zandvoort graag op een goede manier profileren. ,,Ik heb afgelopen donderdag een extra trainingssessie ingelast. Met de ervaren, internationale topcoureur Jaap van Lagen als docent naast me, ben ik over Circuit Park Zandvoort gereden. Ik wilde de puntjes op de i zetten en goed voorbereid aan de Pinksterraces beginnen.''

Veel geleerd
Deze aanpak wierp duidelijk zijn vruchten af. ,,Ten eerste zit ik nu veel meer relaxed in mijn Renault Clio. Jaap zag terecht dat ik te ver van mijn stuur afzat, dus is mijn hele stoelinrichting aangepast'', legt Keijzers uit. ,,Maar ook rijtechnisch heb ik het nodige opgestoken. Waar geef je gas, hoelang moet ik in de bocht remmen, welke versnelling heb ik waar op de baan? Dat soort vragen weet Jaap van Lagen uitstekend te beantwoorden.''

Beste kwalificatie
De coureur van Aevitae Bleekemolen Racing ging op zaterdag dan ook vol vertrouwen de kwalificatie in. ,,Met een 7de plek algemeen en een tweede positie in de Olympia Cup zette ik mijn beste kwalificatieresultaat ooit neer. Als je bedenkt dat mijn beste ronde van 1.57,254 slechts 0,298 seconde langzamer was dan de poleposition, heb ik het echt heel goed gedaan.''

Mechanische pech
Vanwege het zogenaamde reversed grid-systeem, waarbij de beste acht kwalificanten in omgekeerde volgorde op de grid plaatsnemen, mocht Keijzers in de eerste heat vanaf plek 2 starten. ,,Ik ging uitstekend weg en wist mijn mooie tweede plek goed te behouden. Totdat ik halverwege de eerste ronde iets te enthousiast over een kerbstone ging en een stuurhuiskogel afbrak. Gevolg was helaas dat mijn Clio in één keer totaal onbestuurbaar was. Daardoor moest ik de auto teleurstellend langs de kant parkeren.''

Mooie revanche
Keijzers ging echter niet bij de pakken neerzitten. ,,Ik had ruim twintig gasten op het circuit ontvangen en die wilde ik graag iets moois voorschotelen'', vertelt de coureur. ,,Ik had in de tweede heat vanaf rang 7 een goede start. Ik kon mijn positie handhaven. Het enige probleem deed zich voor toen Sheila Verschuur mij wat al te voortvarend inhaalde. Daardoor ging ik door het zand en kreeg ik in het vervolg van de race te maken met veel glijden over mijn voorbanden. Daardoor was de auto niet meer optimaal te besturen. Niettemin wist ik de 7de positie algemeen naar huis te rijden. Deze plek bleek goed voor de runner-up-positie op het ereschavot van de Olympia Cup. Zo mocht ik voor de tweede keer dit seizoen naar het podium'', vertelde Keijzers na afloop lachend met de champagnefles nog in de hand.

Kalender
In het eerste weekend van juli komt Alexander Keijzers weer in actie. Tijdens de Midzomerraces van Assen gaan de Renault Clio's twee manches afwerken. ,,Ik vind Assen een fijn circuit. Ik hoop daar goed voor de dag te komen'', besluit Keijzers.

Uitslagen Renault Clio Cup, Pinksterraces, 22 en 24 mei op Circuit Park Zandvoort: Algemeen
Race 1: Marcel Duits 12 ronden in 23:48.157; 2. Sheila Verschuur op 0.799 sec.; 3. René Steenmetz op 1.960. Uitgevallen: Alexander Keijzers. Race 2: 1. Addie van de Ven 12 ronden in 23:52.425; 2. Sandra van der Sloot op 0.604 sec.; 3. Ruud Steenmetz op 9.899; 7. Alexander Keijzers op 16,838.

Olympia Cup
Race 1: 1. Hans Bos 12 ronden in 23:50.884; 2. Ruud Steenmetz op 0.652; 3. Wilbert van den Burg op 3.363. Uitgevallen: Alexander Keijzers.

Race 2: 1. Ruud Steenmetz 12 ronden in 24:02.324, 2. Alexander Keijzers op 6.939; 3. Max Braams op 8.559.

Standen na zes races:
Algemeen: 1. Sandra van der Sloot 89 punten; 2. Addie van de Ven 86; 3. Sheila Verschuur 83; 14. Alexander Keijzers 23. Olympia Cup: 1. Hans Bos 38 punten, 2. Ruud Steenmetz 33, 3. Max Braams 31, 5. Alexander Keijzers 20.