Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 25 mei 2010

Zorg in potentie grote aanjager economie

ABN AMRO publiceert "Visie op Zorg, Onderwijs en Woningcorporaties"

In de aanloop naar de verkiezingen is de zorg een van de thema's die het nieuws domineert. Helaas wordt de sector vaak alleen benoemd als kostenpost en in relatie tot bezuinigingen. Dit terwijl de zorg juist een economische activiteit is die de economie goed kan aanjagen, zo stelt ABN AMRO. In de publicatie 'Visie op Zorg, Onderwijs en Woningcorporaties', die vandaag door de bank wordt gepubliceerd, staat de economische waarde van de zorg daarom centraal.

Positieve uitgangspunten
De zorgsector is een van de weinige die met zekerheid blijft groeien. Daarnaast heeft de zorgdoelgroep geld over voor goede zorg. Linze Dijkstra, sectormanager Zorg van ABN AMRO: "De zorgsector heeft een uitzonderlijke en aantrekkelijke positie. Er kan rendement behaald worden op verschillende niveaus: op werkgelegenheid en beschikbaarheid van arbeid, op betere gezondheid, kwaliteit van leven en financieel gebied. Dit betekent niet dat het een markt is van snelle, hoge rendementen. Zorg moet een strategische investering zijn, een voor de lange termijn."

Kiezen is niet verliezen
In de basis is er dus markt, groei en geld. Om deze positieve uitgangssituatie te kunnen optimaliseren, moeten er echter wel een aantal zaken veranderen in de sector. Op het moment zie je voornamelijk generalistische ziekenhuizen die alle soorten zorg bieden. Dijkstra verwacht veel van specialisatie in het aanbod, aangezien dat een verbetering in kwaliteit en kosten betekent, voor zowel de organisatie als de klant. Linze Dijkstra: "Ziekenhuizen benoemen nu al vaak speerpunten waarin ze willen uitblinken, een goede eerste stap. Maar een logisch vervolg zouden dan ook desinvesteringen moeten zijn. Waar zetten we juist niet op in: het benoemen van takken die afgestoten worden omdat een ziekenhuis daar geen meerwaarde kan leveren. Dat gebeurt nu nog te weinig. Ik heb er overigens het volste vertrouwen in dat ziekenhuizen prima in staat zijn om daar met elkaar strategische en praktische samenwerkingsafspraken over te maken en af te stemmen wie wat gaat doen."

Over ABN AMRO's Visie op Zorg, Onderwijs en Woningcorporaties ABN AMRO wil voor haar klanten partner in ondernemen zijn. Daarom deelt de bank graag haar interne kennis en visie over sectoren. Jaarlijks worden verschillende analyses en onderzoeken uitgegeven in diverse branches en sectoren, zoals zorg, onderwijs, retail, industrie en zakelijke dienstverlening. Het rapport 'Visie op Zorg, Onderwijs en Woningcorporaties' is onderdeel van 'Visie op Sectoren' waarin in totaal 9 sectoren en 75 branches worden belicht. Het rapport wordt voor het zesde jaar op rij gratis ter beschikking gesteld en is te downloaden via www.abnamro.nl/sectoren.

Noot voor de redactie,