Derde Kamer roept Nederlanders op om hun geld zelf te volgen

Amsterdam, 25 mei 2010 - Negen werkgroepen van de Derde Kamer voeren momenteel campagne voor haar aanbevelingen over ontwikkelingssamenwerking. De aanbeveling van de werkgroep Web 2.0 is gericht op het gebruik van interactieve platforms waar je zelf kan bepalen welk ontwikkelingsproject te steunt. Deze online 'web 2.0' platforms laten via video's, foto's en blogs van ontwikkelingsprojecten precies zien waar je donatiegeld terecht komt.

De Derde Kamer leden van de werkgroep Web2.0 willen via hun campagne het gebruik van online platforms bij de Nederlandse bevolking onder de aandacht brengen Er is de afgelopen jaren veel te doen geweest om geld dat aan de strijkstok blijft hangen in ontwikkelingssamenwerking. Zowel op nationaal als op internationaal niveau is er discussie over het nut en de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking in het algemeen en transparantie van resultaten en activiteiten in het bijzonder.

Online platforms zijn gebaseerd op het 'web 2.0' principe, een algemene term voor het faciliteren van interactie op het internet. Voor ontwikkelingssamenwerking betekent web2.0 dat online platforms directe communicatie mogelijk maken tussen donateurs, mensen en organisaties in ontwikkelingslanden, begunstigden en andere betrokkenen bij ontwikkelingsprojecten. Een internationaal voorbeeld hiervan is MyC4. Hier kan een donateur online direct kapitaal uitlenen (microfinanciering) aan iemand in een ontwikkelingsland, zodat deze een bedrijf op kan zetten. Tot nu toe hebben meer dan 17.000 investeerders uit 100 verschillende landen meer dan 11 miljoen in ruim 5000 bedrijven geïnvesteerd.

In Nederland zijn een groeiend aantal organisaties bezig met vergelijkbare online platforms. Op websites als 1procentclub.nl en Pifworld.com kun je verschillende ontwikkelingsprojecten steunen en zien wat er gebeurd met je donatie via (video) updates over deze projecten.

De leden van De Derde Kamer roepen burgers actief mee te doen op deze platforms. "Het gaat er niet alleen omdat je geld geeft en ziet waar het vervolgens heengaat," aldus Femke Hulsenbek, lid van de werkgroep Web 2.0. "Je kunt via deze online platforms ook in contact komen met de mensen en organisaties in ontwikkelingslanden. Dit creëert betrokkenheid voor beide partijen en dat is erg belangrijk voor de effectiviteit van en vertrouwen in ontwikkelingswerk."

De Derde Kamer spreekt met deze aanbeveling alle burgers aan: "Er zijn al veel mensen die gebruik maken van websites van onder andere de 1%CLUB en Pifworld, maar we willen dat ook mensen die hier nog niet bekend mee zijn, mee gaan doen." Femke is ervan overtuigd dat een grootschalig gebruik van online platforms een positief effect zal hebben op de grijze wolk die momenteel over ontwikkelingswerk hangt: "Deze platforms helpen inzicht te geven in ontwikkelingssamenwerking en uiteindelijk zal dat ook leiden tussen meer wederzijds begrip tussen iedereen die zich bezighoudt met een betere wereld. Daar kun je moeilijk op tegen zijn toch? Je kan stemmen op onze aanbeveling via dederdekamer2015.nl"

De Derde Kamer is een project van NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling).


________________________________