KRO

Kick off aflevering KRO's Uit de Kast: 'Ik ben homo. Take it or leave it'

Uitzenddatum: 26/05/2010

In het nieuwe Nederland 3 programma KRO's Uit de Kast volgt Arie Boomsma jonge homo's en lesbiennes bij hun coming out. Hoe reageren hun vrienden, familie en collega's?

In de kick off uitzending op woensdag 26 mei is het verhaal van de 23 jarige Odin te zien. Een fervent honkballer met een grote vriendengroep. Hij draait als DJ op feesten en houdt van hardcore house. En hij houdt van jongens! Maar dat laatste weet nog bijna niemand. Odin wil het graag vertellen aan zijn vriendengroepen van honkbal en hardcore feesten.

In de kleedkamer van de honkbalclub en tijdens feesten met zijn vrienden komt regelmatig het onderwerp `homoseksualiteit' ter sprake, maar dan als onderwerp van een grap. Laatst ving Odin een gesprek op tussen een aantal van zijn vrienden. Het ging weer over homo's "Die moeten allemaal dood", was de uitkomst van het gesprek. Odin stond erbij, zei niets en ging verward en verdrietig naar huis. Hij baalt daar behoorlijk van. Het is tijd om ervoor uit te komen: "Ik ben homo. Take it or leave it!"

Odin wil het 't liefst aan iedereen tegelijk vertellen. Samen met Boomsma stippelt hij een strategie uit. Eerst vertelt hij het op de training van zijn honkbalmaten. Daarna organiseert Odin een groot feest voor al zijn hardcore vrienden. Daar zal hij het gaan vertellen. Hoe gaan ze reageren?

Homoseksualiteit blijft bij de meeste jongeren een taboe. Toch blijkt uit studies dat een aanzienlijk percentage van de bevolking homoseksueel is. KRO's Uit de Kast is een multimediaal platform voor jonge homo's, lesbiennes en hun omgeving om openheid en discussie over homoseksualiteit te stimuleren. Vanaf woensdag 26 mei is KRO's uit de Kast dan ook op tv én online op www.kro.nl. Zelf ziet Boomsma de noodzaak van een platform voor deze groep jongeren: "De homo-emancipatie is echt nog niet voltooid. Er heerst soms nog een tamelijk harde opstelling over homoseksualiteit."

De kick off uitzending op 26 mei krijgt in het najaar een vervolg met een serie afleveringen.

KRO's Uit de Kast, vanaf woensdag 26 mei op tv (Ned.3, 21.25 uur) en online op http://www.kro.nl/