Gemeente Leeuwarderadeel


Ot en Sien in Koarnjum: laatste kans!

18-05-2010 10:40

Onder royale belangstelling is een aantal weken geleden in het voormalige kleuterschooltje in Koarnjum het startsein gegeven voor de activiteiten rond het honderdjarig bestaan van het leesplankje Aap noot mies.

Want dat er wat te vieren valt, kan niemand ontgaan. Via het bewuste leesplankje hebben veel ouderen het lezen onder de knie gekregen. En lezen is immers van onschatbaar belang: lezen opent het venster op de wereld.

In aanwezigheid van de burgemeester, een aantal wethouders, vertegenwoordigers van de Boelstra Olivier Stichting, mensen uit het onderwijs, leden van de Kultuerried Ljouwerteradiel en vele anderen werd er aan leerlingen van de school in Koarnjum, voor de gelegenheid verkleed als Ot en Sien, een leesles gegeven uit de methode van Master Hoogeveen, de ontwerper van het leesplankje. Ook werd er een aantal oude liederen gezongen, van een boer die uit Zwitserland kwam en van een knaapje dat een roosje zag staan. Meester Hendrikus Dijkstra stond voor de klas, gekleed in oude stijl. Op zijn accordeon begeleidde hij de zingende leerlingen.

Het kleuterschooltje in Koarnjum is op een aantal woensdag- en vrijdagmiddagen open geweest. Er zijn oude schoolplaten te bezichtigen, maar ook het leesplankje natuurlijk, oude schoolbanken, lei en griffels, enz. Op bepaalde middagen is er ook een openbare les met meester Hendrikus en zijn kinderen.

Denkt u nu: Daar had ik naar toe willen gaan! Jammer, dat heb ik gemist! Dan hebt u nog één kans. Op woensdagmiddag 26 mei van 14.00 - 17.00 uur is de expositie in het schooltje voor de laatste keer te bekijken. Dan laten meester Hendrikus en zijn klas met Otten en Sienen u nog één keer ervaren hoe er 100 jaar geleden gelezen en gezongen werd. Laatste kans dus.

Verder is er in de bibliotheek een expositie van de moderne variant van het leesplankje. Zeven kunstenaars uit de gemeente Leeuwarderadeel hebben samen een modern versie gemaakt van aap, noot, wim, vuur, kortom het hele leesplankje.

In het gemeentehuis is een expositie van schilderijen van Douwe M. Hoogeveen, de zoon van master Hoogeveen, kunstenaar van beroep. Ook zeker een kijkje waard. Beide exposities zijn nog tot 1 augustus te bezichtigen.


---