Grootschalig Engelstalig Debattoernooi op Roosevelt Academy

21/05/2010 13:35

Nederlands Debat Instituut Holding B.V.

Woensdag 26 mei aanstaande strijden zeventien middelbare scholen uit heel Nederland op de Roosevelt Academy in Middelburg voor de winst van het Roosevelt National Debating Tournament 2010. Dit debatevenement vindt plaats in het kader van de Maand van de Vrijheid. De debatten zullen gaan over de 'Four Freedoms'. De burgemeester van Middelburg - Koos Schouwenaar - reikt de beker aan de winnaar uit.

Op 6 januari 1941 sprak de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt tot het Amerikaanse Congres een rede uit die nog altijd actueel en essentieel is voor de mensheid. Zijn speech ging over vier vrijheden en het zijn deze 'Four Freedoms' die de basis hebben gevormd voor het Handvest van de Verenigde Naties. Bijna zeventig jaar later zetten mensen en organisaties zich nog steeds wereldwijd in voor de bescherming ervan. Daarom staat het Roosevelt National Debating Tournament 2010 in het teken van deze vrijheden.

Het is het tweede jaar dat het Nederlands Debat Instituut het toernooi samen met de Roosevelt Academy organiseert om het debat als educatieve methode binnen het onderwijs te stimuleren. Het toernooi is bedoeld voor leerlingen uit de bovenbouw van het Engelstalig onderwijs. De voertaal van de debatten is Engels.

De winnaars van het toernooi krijgen naast de gerenommeerde winstbokaal ook een plaats in de zaal bij de uitreiking van de Four Freedoms Award op zaterdag 29 mei, waar ook Koningin Beatrix, Prins Willem-Alexander, Prinses Màxima en minister-president mr. dr. J.P. Balkenende aanwezig zijn. Daar zullen de debatwinnaars ook een ontmoeting hebben met de Award-winnaars.

Het Nederlands Debat Instituut is actief in alle lagen van het onderwijs en organiseert jaarlijks zeven landelijke debattoernooien. Dit in de overtuiging dat het debat een wezenlijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van een aantal belangrijke persoonlijke vaardigheden en aan de ontwikkeling van een kritische geest en een breed referentiekader.

Het Roosevelt National Debating Tournament wordt mede mogelijk gemaakt door The Dow Chemical Company en de Roosevelt Stichting.





http://www.debatinstituut.nl/roosevelt