Gemeente Den Helder

Monitoring zwerfafval stranden van start 2010-05-25

Net als in 2009 monitort de gemeente Den Helder dit badseizoen het zwerfafval op het strand. Op een vast deel van het Noordzeestrand wordt maandelijks onderzocht hoeveel en welk afval wordt aangetroffen. Met de resultaten wil de gemeente de strandbezoeker bewust maken van gevolgen van het achterlaten van afval op het strand.

De monitoring maakt onderdeel uit van het project Zwervend Langs Zee. Vorig jaar werden in Den Helder duizenden items afval gevonden. Chips-, snoep- en ijsverpakkingen en drinkpakjes, flesjes en blikjes waren het meest voorkomende afval. Pia Bruin, wethouder kust: "Het is heel belangrijk dat er meer aandacht komt voor afval op de Noordzeestranden. Met name plastic levert veel schade op aan de natuur. Dieren zoals vogels, zeehonden en vissen zien het voor voedsel aan of raken verstrikt in het afval. Daarnaast worden gemeenten opgezadeld met hoge opruimkosten en levert afval op stranden veel ergernis op bij de bezoekers."

De resultaten van de monitoring worden verwerkt in een top 4 die op posters zichtbaar worden gemaakt aan het publiek.

Wethouder helpt mee
Woensdag 26 mei wordt over een lengte van 1 kilometer rond strandslag Duinoord het zwerfafval weer apart ingezameld. Op vrijdag 28 mei wordt het afval gesorteerd en gemonitord. Wethouder Pia Bruin helpt deze keer mee met het monitoring van het afval.

Zwervend Langs Zee is een initiatief van KIMO, Rijkswaterstaat, Stichting De Noordzee en de gemeenten Ameland, Den Helder, Zijpe, Zandvoort, Velsen, Noordwijk, Bergen, Katwijk en Den Haag. De hoofddoelstelling is het verminderen van zwerfafval op de stranden en in zee. Om dit te bereiken wordt afval gemonitord. Daarnaast vinden er verschillende voorlichtingsactiviteiten en opruimacties op de stranden plaats.
"Samen met de bezoekers van de stranden willen we een schoner strand realiseren. Vele handen maken schone stranden!" Meer informatie is te vinden op de website www.zwervendlangszee.nl