Gemeente Rotterdam

wethouder vervat geeft startsein fietsparkeerzones cs

25 mei 2010 | rotterdam | persbericht

Op woensdagmiddag 26 mei om 13.45 uur geeft wethouder Hans Vervat (Economie, Verkeer en Vervoer) het startsein voor de nieuwe fietsparkeerzones rondom het Centraal Station. Op het Proveniersplein aan de Blijdorpzijde van het Centraal Station zal de wethouder het eerste bord met de Fietsparkeerregels aanbrengen. De gemeente komt hiermee tegemoet aan klachten van fietsers die het onduidelijk vinden waar de fiets wel of niet geparkeerd mag worden.

Bijna 6000 fietsparkeerplaatsen bij CS

Hoewel er 5880 fietsen gestald kunnen worden, waarvan 1815 bewaakt en 4065 onbewaakt, klagen fietsers toch regelmatig dat er te weinig plaatsen zijn en dat het onduidelijk is waar ze rondom het Centraal Station (CS) wel en niet hun fiets mogen zetten. Door de verbouwing van het CS zijn de voorzieningen voor het fietsparkeren niet optimaal en daarom zijn er noodvoorzieningen getroffen. Daarnaast blijkt uit dagelijkse metingen van de parkeerdruk dat er doorgaans voldoende fietsparkeerplaatsen zijn. Om de fietsers duidelijk te maken waar en hoe ze hun fiets moeten `parkeren' zijn de fietsparkeerzones geĂŻntroduceerd.

Fietsparkeerzones

Om meer duidelijkheid te bieden, zijn de fietsparkeerplaatsen beter gemarkeerd met strakke belijning rondom de fietsbeugels en zijn er borden met fietsparkeerregels geplaatst. De fietser kan niet meer om de fietsparkeerzones heen. Om het gebied rond het CS ordentelijk, overzichtelijk en veilig te houden wordt door Stadstoezicht gehandhaafd. Fietsen die geheel of gedeeltelijk buiten de fietsparkeerzone `geparkeerd' staan, worden dan zonder waarschuwing verwijderd.

Even wennen

Stadswachten van Stadstoezicht geven de fietsers wel even de tijd om aan de nieuwe fietsparkeerzones te wennen. Vanaf volgende week gaat een promotieteam van Stadstoezicht fietsers informeren over de nieuwe fietszones. Tot 10 juni worden de `foutparkeerders' nog gewaarschuwd, daarna gaat Stadstoezicht strikt handhaven. Fout geparkeerde fietsen worden afgevoerd naar Fietspunt.

Fietspunt

De fietsen die Stadstoezicht laat verwijderen, gaan altijd naar Fietspunt. Ook gevonden fietsen worden naar Fietspunt gebracht. Hierdoor is het makkelijker om verdwenen fietsen terug te vinden. Via de website rotterdam.nl/fietspunt kan de fiets worden teruggevonden. Fietspunt is gevestigd aan de Schuttevaerweg 150 in Rotterdam.