Collectie Singer Laren nu helemaal voor publiek ontsloten.

26/05/2010 09:36

Stichting Singer Memorial Foundation

De collectie van Singer Laren bevat, naast veel schilderijen, een grote verzameling beelden en werken op papier. Onder de beelden bevinden zich zeven werken van Auguste Rodin, de grootste verzameling van deze beeldhouwer in Nederland, met als hoogtepunten De Denker en Eva. Met het verschijnen van de bestandscatalogi is de Collectie Singer nu voor het eerst voor een breed publiek ontsloten.

De kern van de collectie Singer is afkomstig uit de oorspronkelijke verzameling van het echtpaar William en Anna Singer en werd bij de oprichting van Singer Laren in 1954 aan het museum geschonken. Deze collectie is sinds de opening van Singer Laren gegroeid door belangrijke aankopen en schenkingen. De verzameling werken op papier omvat zo'n 1200 tekeningen en 750 prenten en strekt zich uit van 17e-eeuwse prenten van Hendrik Goltzius tot werk van hedendaagse kunstenaars als Aat Veldhoen. Opmerkelijk is de diversiteit aan werken; kleine krabbels van grote kunstenaars, grote werken van kleinere kunstenaars en een opvallend aantal topstukken.

Behalve werk van Rodin bevat de beeldencollectie van Singer Laren ook werk van de Franse beeldhouwer Antoine Bourdelle, van de Noor Martin Borgord, en de Amerikaan Gutzon Borglum. In de afgelopen vijftig jaar kwam het accent meer op Nederlandse beeldhouwers te liggen, zoals Mendes da Costa, Krop, Rädecker en Andriessen.

In 2002 werd de collectie Schilderijen gepubliceerd. Tekeningen en prenten en Beelden vormen de nieuwe delen in de reeks bestandcatalogi waarmee de collectie Singer Laren grotendeels ontsloten wordt voor het publiek. De tentoonstelling Collectie Singer is van 5 juni t/m 29 augustus te zien in Singer Laren.





http://www.singerlaren.nl